Stránky

středa 29. června 2011

Banana Chocolate Cupcakes

Banánovo čokoládové dortíky mají na sobě ještě čokoládovou polevu, takže milovníci čokolády (jako já) si opravdu užijí. Dortíky jsou zásluhou banánů krásně vláčné a jemné. Jejich chuť hodně záleží na použitém kakau a může se i podle použitého druhu lišit. Použijte co možná nejlepší, vyplatí se to.


Pravda je, že dortíky jsou hodně sladké, hlavně díky polevě. Sladkost se ale dá trochu regulovat, v receptu uvádím původní množství, ale doporučuju snížit množství cukru. Chuť polevy se zas bude lišit podle másla a čokolády, kterou použijete, takže u nich se opravdu nevyplácí šetřit.

Polevu na dortíky můžete klidně jen namazat. Já se ale chtěla blýsknout a taky se trochu procvičit ve zdobení, tak jsem si s tím trochu víc hrála. :-)

A jako důkaz toho, že jsou opravdu dobré může sloužit to, že jsem je během jednoho týdne dělala hned dvakrát. Po druhé již na vyžádání. :-)

Recept mám opět z mé oblíbené stránky joyofbaking.com.



Ingredience:
Cupcakes:
200 gramů krystalového cukru
130 gramů hladké mouky
35 gramů kakaa (může být i holandského typu)
3/4 lžičky prášku na pečení
3/4 lžičky jedlé sody
1/4 lžičky soli
1 velké vejce
1/2 hrnku rozmačkaných banánů (je to přibližně jeden středně velký banán)
120 ml vlažné vody
60 ml mléka
60 ml rostlinného oleje (použila jsem slunečnicový)
3/4 lžičky vanilkové esence

Čokoládová poleva:
90 gramů hořké čokolády, rozlámané na kousky
113 gramů másla, pokojové teploty
120 gramů moučkového cukru (prosátého)
1 lžička vanilkové esence


Postup:
Cupcakes:
Předehřejeme si troubu na 180°C. Plech na 12 muffinů buď vymažeme máslem nebo vyložíme papírovými košíčky.

Do velké misky prosijeme cukr, mouku, kakao, prášek na pečení, jedlou sodu a sůl.
V druhé misce smícháme vejce, rozmačkané banány, vodu, mléko, olej a vanilkovou esenci. (Banány stačí vidličkou rozmačkat na kaši). Mokrou směs nalijeme do suché a vše smícháme. Těsto je hodně tekuté. Malou naběračkou těsto rovnoměrně rozdělíme do 12 formiček (jsou přibližně do 3/4 plné).
Pečeme přibližně 20 minut. Párátko zapíchnuté do těsta vytáhneme čisté. Vyndáme z trouby a po chvíli přemístíme na rošt. Než na dortíky dáme polevu, necháme je úplně vychladnout.

Čokoládová poleva:
V kovové misce nad párou rozpustíme čokoládu a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Příliš horká čokoláda by v krému rozpustila máslo.

Mixerem šleháme máslo dokud není hladké a krémové (trvá to přibližně minutu). Přidáme cukr a šleháme dokud směs není lehká a nadýchaná (cca 2 minuty). Zašleháme vanilkovou esenci. Přidáme čokoládu a šleháme na nízký stupeň dokud není čokoláda úplně zamíchaná. Zvýšíme rychlost a šleháme dokud krém není hladký a leský (2-3 minuty).

Polevu na dortíky můžeme buď jen namazat nebo je jakokoliv ozdobně nanést.

Žádné komentáře:

Okomentovat