Zase po roce mám narozeniny. Každý rok řeším, jestli mám narozeniny tajit nebo ne. Nicméně postupem času jsem zjistila, že je to úplně jedno. Přednarozeninový deprese se dostaví pokaždý a o rok starší jsem vždycky taky, i když o tom nikdo (kromě mě) nevím. Letos jsem tomu nechala volný průběh a zatím celkem dobrý. :-)
Narozeninový dort jsem dostala a byl výborný, Marcelo, ještě jednou díky. :-) Ale když mám ty narozeniny, tak musím stylově upéct dort i do práce na pondělní snídani.
O tom, jaký bude uvnitř, jsem měla jasno už dlouho - red velvet s krémem s mascarpone a žervé, ale o tom, jak bude vypadat navenek, jsem přemýšlela až do včerejška. Nápadů bylo spousta, ale nějak jsem se nemohla rozhodnout. Nakonec zvítězil jednoduchý černo-bílý.
S výsledným designem jsem spokojená, se zpracováním už tolik ne. Taky mi nějak nešel vyfotit, tak aby vypadal dobře. Tentokrát mám pocit, že v reálu vypadá líp než na fotkách. Ale co, úplně spokojená nebudu s výsledkem nikdy, vždyť se znám. :-)
Recept na dort jsem brala od joyofbaking.com. Uvnitř je krém taky podle joyofbaking.com, okolo pak máslový krém, tak aby šel pokrýt fondánem.
Recept:
U krému dávám množství na dávku na pokrytí celého dortu, i když jsem dělala poloviční porci jen dovnitř.
Ingredience:
Na korpus:
250 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
2 lžíce kakaa
120 g másla
300 g krystalového cukru
2 velká vejce
1 lžička vanilkového extraktu
240 ml podmáslí
2 lžíce tekutého barviva
1 lžička octu (já dávala vinný ocet, jiný doma nemám)
1 lžička jedlé sody
Na krém:
225 g žervé
225 g Mascarpone
1 lžička vanilkové esence
110 g moučkového cukru
360 ml smetany ke šlehání (35-40 % tuku)
Postup:
Korpus:
Předehřejeme si troubu na 175°C a vymažeme formu na dort (23 cm).
Do jedné mísy prosejeme mouku sůl a kakao.
V druhé utřeme máslo dohladka, přidáme cukr a třeme, dokud nemáme světlou a nadýchanou směs (2-3 minuty). Postupně přidáme vejce, po každém dobře zamícháme. Přidáme vanilkový extrakt a také dobře promícháme.
Smícháme podmáslí s barvivem. Do máslové směsi po částech přidáváme moučnou směs a podmáslí. Nejdříve třetinu mouky, pak polovinu podmáslí, pak zas mouku, podmáslí a končíme moukou. Vždy dobře promícháme.
Poslední fázi musíme dělat rychle, v malé mističce smícháme ocet a jedlou sodu. Směs začne pěnit, rychle přidáme do těsta, vařečkou zamícháme a těsto hned přendáme do připravené formy.
Pečeme cca 50 minut, vyzkoušíme špejlí. Necháme pár minut chladnout a poté vyndáme na rošt, necháme úplně vychladnout.
Krém:
Utřeme mascarpone a žervé do hladka. Přidáme vanilkový extrakt a cukr a zamícháme. Po částech přidáváme smetanu a šleháme, aby vzniknul dostatečně pevný krém. Pokud je potřeba, přidáme více cukru nebo smetany.
Dokončení:
Dort horizontálně rozřízneme na dvě části. Potřeme krémem spodní část, přiklopíme druhou částí a pokryjeme celý dort. Ozdobíme podle nálady.
Jéééé já chci taky takhle krásný dort :)
OdpovědětVymazatkrásna torta a nádherne ozdobená ... a aj chuťovo musela byť vynikajúca :)
OdpovědětVymazatDěkuji :) teď uz muzu potvrdit, ze byl i dobrý, zmizel tak rychle, ze jsem vnitřek ani nestihla vyfotit :)
VymazatJednoduchý design, ale udělal opravdu hodně. Nejdříve mě napadlo, že je potažený marcipánem, ale je tam jen krém! Vypadá to naprosto úžasně.
OdpovědětVymazatDíky. :) Je opravdu potaženy. Dlouho jsem premyslela, jestli ho potahnout nebo ne. Nakonec jsem ho potahla, lip se s nim pak manipuluje.
VymazatDort vypadá naprosto perfektně :)
OdpovědětVymazatňam! vypadá báječně :)
OdpovědětVymazata dodatečně všechno nejlepší :)