pondělí 15. října 2012

Blumový buchty s marcipánem

Minulý týden jsem někde narazila na švestkový buchty, ani si nepamatuju kde, ale od té chvíle jsem na ně měla neskutečnou chuť. Takže nebylo zbytí a o víkendu jsem musela péct buchty se švestkama. Jenže švestky neměli. Naštěstí měli blumy a to je dostatečně podobný, aby to ukojilo mojí chuť. Při psaní nákupního seznamu mě tak napadlo, že by v nich byl dobrý i marcipán - švestky a marcipán, mňam. A tak to nakonec byly blumový buchty s marcipánem a skořicí. 

buchty

S blumama jsem udělala jen půlku, druhou naplnila hruškovými povidly. Zpětně trochu lituju, že jsem neudělala všechny s blumama, ještě teď, když na ně myslím, se mi sbíhají sliny - ještě vlažný, hmmmm. Kdyby to kynutý těsto nebylo tak zdlouhavý a kdybych měla doma droždí, švestky a marcipán, tak se do nich snad hnedka pustím zas. :-)

Včera jsme se do nich doma pustili tak rychle, že jsem je vyfotila na začátku v pekáčku a pak úplně zapomněla fotit. Myslím, že to tolik nevadí, jak vypadají buchty, každý určitě ví.

Recept na kynuté těsto jsem zase brala z kuchařky Poklady klasické české kuchyně. Tahle kuchařka byla fakt dobrá investice, vřele doporučuju, zatím mě nikdy nezklamala. :-)

Recept:
Ingredience:
500 g hladké mouky (+ rezerva, pokud by bylo potřeba víc)
250 ml mléka
2 vejce
špetka soli
50 g másla
1/2 kostky droždí
150 g krupicového cukru

máslo na potírání
lžíce másla a lžíce rumu na finální potření

marcipán
skořice
blumy

Postup:
Mléko lehce zahřejeme, tak aby bylo jen vlažné. Rozdělíme na dvě části. Do jedné nadrobíme droždí, posypeme lžící cukru a necháme na teplém místě vzejít kvásek. V druhé části rozpustíme máslo.

V míse smícháme mouku, sůl a cukr. Přidáme vejce, mléko s máslem a kvásek. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Pokud je potřeba, můžeme přidat trochu mouky, měla jsem těsto hodně řídké, takže jsem přidávala celkem dost.

Necháme na teplém místě asi hodinu kynout, než těsto zdvojnásobí svůj objem. V mezičase si vypeckujeme blumy.

Troubu předehřejeme na 180°C a rozehřejeme si máslo na potírání buchet. Máslem vymažeme i připravený pekáč. Těsto rozválíme na asi půl centimetru silný plát a z něj rozkrájíme stejné díly. Na každý dílek těsta položíme malý kousek marcipánu (vždy jsem rukou udělala malou placku), na marcipán položíme blumu, posypeme skořicí a cukrem. Buchtu zabalíme, tak aby nikde nic ani neprosvítalo. Spojem položíme do pekáče a ze všech stran pomažeme máslem. Takhle připravíme všechny buchty a naskládáme do pekáče. Zbylým máslem buchty pomažeme a dáme do trouby péct na 25 - 30 minut (pečeme dozlatova).

Po vyndání hned pomažeme rozpuštěným máslem s rumem. Buchty vyklopíme a čekáme, než aspoň trochu vychladnou. Pokud nevydržíte, dejte si pozor, blumy uvnitř jsou hodně horký a můžete si pěkně popálit pusu, ale zkušenostma se člověk vždycky učí. :-)

5 komentářů:

  1. Aaa! Dala bych si! Už dlouho sem honzovi bychty neměla :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No joo, úplně nesplňují zdravou stravu :(

      Vymazat
    2. to je sice pravda, ale jsou taaaak dobry :-)

      Vymazat
    3. To já si zase umím říct ale, že i zdravé věci jsou taaak dobré :) a radši si to nedám.
      Dej si i za mě, prosím!

      Vymazat
  2. Povedly se...;)
    Já dneska přidávala recept na jablečný buchty. Doma dělám něco podobného jako ty, jen tomu říkáme "rozpeky" a děláme to takových šátečků.... mňam! :)

    OdpovědětVymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...