Ač nerada,
musím přiznat, že jsem se v pátek zas jednou chovala jako totální kráva. Byla
jsem fakt hnusná na kolegy, kteří si to samozřejmě vůbec nezasloužili. Doteď mě
hryže svědomí, tak se pokusím omluvit aspoň speciální snídaní.
Ve čtvrtek
jsem zas jednou narazila na lidskou blbost a neomalenost. A dohromady s únavou
mě dostaly do pěkně blbý nálady i na celý pátek. Když pak přišla jedna malá
nepříjemnost, která by normálně nestála ani za řeč, vyjela jsem jako ta kráva.
A pak znovu a znovu a znovu... Když jednou začnu, jsem k nezadržení. :-( A
nejhorší je, že si při zpětném zhodnocení myslím, že to byla moje blbost.
Takže se
veřejně omlouvám všem, na který jsem byla v pátek hnusná. A slibuju, že se budu
snažit, aby se to moc často nestávalo. Věřím, že tenhle rok se to už nestane.
:-)
Makovec
nemám vůbec ráda, ale doufám, že milovníkům máku bude chutnat. Vzhledem ke
zdroji, doufám, že je i dobrý (mě obecně makovec nechutná, tak mi moc nechutná
ani tenhle). Je podle kuchařky Romana Vaňka Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček
a ta ještě nikdy nezklamala.
V průběhu
příprav mě překvapily dvě věci:
- Těsto bylo hodně tekuté. Zpětně jsem kontrolovala recept a myslím, že jsem vše udělala správně, a upečený výsledek vypadá, tak jak má. Tak to asi bude správně. :-)
- Nějak jsem si nevšimla poznámky, že těsto je na dvě formy na biskupský chlebíček. Počítala jsem jen s jednou. Po chvíli hledání vhodné formy jsem těsto nalila do pekáče na buchty a bylo to tak akorát, jen se to pak peklo déle, než uvádí recept. A teď toho mám strašlivě moc.
Recept
Na 2 formy
na biskupský chlebíček
Ingredience:
125 g másla
400 g
krupicového cukru
5 vajec
400 g
mletého máku
400 g hladké
mouky
2 prášky do
pečiva
750 ml mléka
Postup:
Předehřejeme
si troubu na 160°C a vymažeme nebo pečícím papírem vyložíme dvě formy na
biskupský chlebíček.
Máslo s cukrem
vyšleháme do světlé pěny. Postupně za stálého míchání přidáme vejce.
V druhé
misce smícháme mouku, mák a prášek do pečiva. Za stálého míchání přidáváme do
máslové směsi. Nakonec přidáme mléko a těsto umícháme dohladka.
Nalejeme do
připravených forem a dáme péct na 30 minut. Vyzkoušíme párátkem a necháme
vychladnout.
každý máme někdy špatný den - maková omluva to určitě spraví!
OdpovědětVymazatjé, přesně tohle se dělalo u nás doma, když jsem byla malá :). To musím upéct! Děkuji za recept
OdpovědětVymazatJsem makový člověk, takže jsem neodolala a musela předevčírem vyzkoušet. Do 1 formy na biskupský chlebíček se mi to zdálo málo, tak jsem rovnou udělala z celé dávky. Pravda, málo toho nebylo, takže jsem všechno těsto vlila do dortové formy o průměru 26 cm a bylo to akorát. Pekla jsem snad 1,5 hodiny a zkoušela špejlí. Musím říct,že je VÝBORNÝ!!! Čtvrtku jsem nabalila tatínkovi, čtvrtku už stihla sníst na snídaně a zbylou polovinu vezmu zítra do práce. V každém případě je úžasně vláčný a šíleně dobrý :-) Díky za recept!!!
OdpovědětVymazat