Předem jsem úplně nepromyslela, jak z více návrhů tu jednu ingredienci vyberu. Nechtěla jsem, aby to vypadalo, že si vybírám, jen to co se mi líbí a co je jednoduché. Naštěstí se v komentářích jedna ingredience objevila víckrát než ostatní. Vyhrál kokos.
Kokos často nepoužívám, moc mi totiž nechutná. Zjistila jsem teda, že v mém listu "to-bake" v podstatě, žádný recept kokos neobsahuje. Přešla jsem tedy při hledání k druhému zdroji - knižní kuchařky. V jedné z nich (Dorty a dezerty z edice Apetit) jsem našla úžasně vypadající karibský svatební dort a nakonec u něj zůstala.
A výsledek? Musím ještě poznamenat, že dort obsahuje i ananas, což je druhá ingredience, kterou nemusím. Ale i přes přítomnost kokosu a ananasu, mi překvapivě chutnal. On tam totiž není ani kokos, ani ananas sám moc cítit, ale celé to dává příjemnou šťavnatou chuť korpusu doplněnou o výborný vanilkový krém.
Podle množství ingrediencí to opravdu vypadalo na svatební dort, takže jsem připravovala poloviční dávku. Tu uvádím i v receptu.
Recept:
Ingredience:
Na korpus:
250 g másla
220 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
300 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
5 vajec (oddělené bílky a žloutky)
125 g podmáslí
150 g kompotovaného ananasu (slitého)
100 g kokosu
Na krém:
3 bílky
125 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
125 g másla
Postup:
Předehřejeme si troubu na 180°C. Vymažeme formu (používala jsem čtvercovou 24x24 cm) a vyložíme ji pečícím papírem.
Mouku, prášek do pečiva a sůl smícháme v jedné misce. V druhé misce utřeme máslo s cukrem, aby byl pěkně nadýchaný (několik minut). Přidáme žloutky, mouku a podmáslí. Zamícháme. Bílky si vyšleháme s vanilkovým cukrem na pevný sníh a opatrně ho přidáme k těstu. Na konec přimícháme ananas nakrájený na malé kousky a kokos.
Těsto nalijeme do připravené formy a dáme péct na 50 - 60 minut. Otestujeme špejlí, na které po zapíchnutí do dortu nezůstanou žádné kousky těsta. Necháme vychladnout.
Připravíme si krém. Bílky s vanilkovým i moučkovým cukrem dáme do žáruvzdorné misky a nad hrncem s lehce bublající vodou šleháme, dokud se cukr nerozpustí. Trvá to přibližně dvě minuty. Stáhneme z tepla a dál šleháme, dokud bílky nevychladnou. To zabere několik minut. Následně přidáváme chladné máslo nakrájené na kousky a dál šleháme. Ze začátku to bude vypadat jakoby sraženě, ale vydržte. Po dalších několika minutách šlehání se směs spojí a získáte krásně jemný a hladký krém.
Vychladlý korpus pomažeme shora a po stranách krémem. Ozdobíme podle chuti a příležitosti.
mňam, takový dortík jsem neměla, ani nepamatuju :) obecně máslové krémy moc nemusím, ale tohle by mohlo být vážně dobré! :)
OdpovědětVymazatooou :) to je bomba
OdpovědětVymazatVypadá úžasně a hlavně opravdu chutně :))
OdpovědětVymazatMusím říct, že mě u pečení už jen tak něco nezaskočí, ale tohle je opravdová novinka. O takovém krému jsem ještě nikdy neslyšela a zní báječně. I ten korpus je něco jiného a moc se mi líbí. Velká škoda, že držím dietu, ale jednou se na něj určitě vrhnu. Eva
OdpovědětVymazat