Dort k
tátovu svátku byl celkem jasná volba, musel to být cheesecake. Už jsem totiž
dost dlouho poslouchala stížnosti, že bych taky jednou mohla udělat pořádný
dort, myšleno cheesecake. Zvolila jsem čokoládovou verzi.
Při výběru
jsem sáhla po osvědčeném zdroji receptů joyofbaking.com a nezklamal. Překvapivě chutná
trochu jako čokoládová pěna, ale pořád je to cheesecake. A ganache je super
tečka. Zkuste sami. Musím ale říct, že při volbě mezi klasickým cheesecakem a čokocheesecakem, bych
volila ten klasický. Prostě cheesecake je cheesecake a čokoláda je čokoláda,
aneb moudro dne na závěr :-).
Recept:
Ingredience:
Na spodní
krustu:
150 g
čokoládových sušenek
75 g
rozpuštěného másla
Na náplň:
340 g hořké
čokolády
680 g
krémového sýra (např. Philadelphie)
200 g
krupicového cukru
3 vejce
1,5 lžičky
vanilkového extraktu
220 g
zakysané smetany
Na
ganache:
120 g hořké
či mléčné čokolády (podle chuti)
80 ml
šlehačky
lžíce másla
Postup:
Předehřejeme si troubu na 180°C. Dortovou formu
vymažeme máslem nebo vyložíme pečícím papírem.
Nejprve si rozpustíme čokoládu do náplně, tak aby nám
během přípravy vychladla. Nalámeme ji na kousky a ve vodní lázni rozpustíme.
Rozpuštěnou čokoládu necháme zatím chladnout.
Na krustu si rozdrobíme sušenky a spojíme je s
rozpuštěným máslem. Směs nasypeme do dortové formy a pořádne upěchujeme na dno
a po stranách. Dáme péct na cca 5 minut. Vyndáme z trouby a necháme chladnout.
Na náplň utřeme sýr do krémové konzistence, nasypeme k
sýru cukr a mícháme, dokud se nespojí. Po jednom přidáváme vejce a vždy
zamícháme, aby se směs spojila. Přilejeme vanilkový extrakt a vychladlou
čokoládu. Zase zamícháme a na závěr přidáme zakysanou smetanu. Nalejeme do
formy a uhladíme. Formu dáme na větší plech (směs může vytéct, tak ať nemáme
úplně zadělanou troubu :-) ) a dáme do trouby.
Pečeme cca 50 - 60 minut. Cheesecake by měl být po
stranách pevný, ale když formou zatřeseme, uprostřed by se měl trochu klepat.
Vyndáme z trouby a hned nožem "okrojíme" od formy, při chladnutí se
bude trochu zmenšovat, tak aby nepopraskal. Necháme vychladnout, dáme do
lednice ideálně přes noc (ale aspoň na pár hodin).
Připravíme si ganache. Čokoládu rozlámeme na malé
kousky a dáme do žáruvzdorné misky. Smetanu s máslem v hrnci přivedeme téměř k
varu a čokoládu s ní zalejeme. Mícháme, dokud není všechna čokoláda úplně
rozpuštěná a ganache krásně hladký. Necháme trochu vychladnout.
Ganache nalejeme na cheesecake a rozetřeme po celé
ploše. Dáme do lednice ztuhnout (stačila mi tak hodina).
Vyndáme z formy, krájíme a jíme. :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat