Kávový shortbread |
Pokud máte rádi hodně kávovou příchuť, doporučuju přidat ještě trochu víc kávového prášku. V téhle verzi je hodně dominantní kakao a káva je tam jen jako jemná příchuť.
Recept:
Původní recept je z joyofbaking.com, upravovala jsem některá množství.
Ingredience:
340 g másla (pokojové teploty)
160 g moučkového cukru
60 g kakaa
300 g hladké mouky
25 g škrobu
0,5 lžičky soli
1,5 lžičky vanilkového extraktu
2 lžíce instantní kávy (prášku)
100 g bílé čokolády (na ozdobu)
Postup:
Předehřejeme si troubu na 165°C a vymažeme (nebo vyložíme papírem na pečení) formu o velikosti 38x25 cm.
V míse utřeme máslo do hladka. Přidáme cukr a kakao (prosejeme) a mícháme, dokud není vše spojeno. Vmícháme vanilkový extrakt a kávu. Nakonec přimícháme i mouku, škrob a sůl (také proeijeme). Těsto mícháme jen tak, aby bylo vše dobře smíchané.
Těsto vysypeme do formy a prsty nebo lžící rovnoměrně rozložíme na celou plochu formy. Jemně přitlačíme. Ostrým nožem si těsto nařízneme, tak jak ho po upečení budeme chtít rozkrájet. Dáme do trouby a pečeme 12 - 15 minut, dokud shortbread není na povrchu suchý. Otestujeme párátkem, které musí z těsta vyjít čisté.
Necháme chvíli chladnout (cca 5 minut) a pak rozřežeme na kousky. Necháme úplně vychladnout a až pak vyndáme z formy.
Rozehřejeme si čokoládu a cukrářským pytlíkem shortbread ozdobíme.
Zrovna jsem si říkala, čím bych potěšila mou drahou polovičku, miluje kávu i bílou čokoládu, takže díky za skvělou kombinaci, hned v úterý upeču:)
OdpovědětVymazatSkvelá kombinácia kavy a čokolády. Určite sa nechám išpirovať.
OdpovědětVymazatNájdeš u mňa na blogu ocenenie :))