pondělí 20. srpna 2012

Normální český buchty na plech :-)

Inspiraci pro pečení hledám převážně na nečeských blozích a webech. Inspirace je tam tolik, že můj "to-bake" list stále roste, i když peču ostošest. Přes všechny ty muffiny, cupcaky, shortbready, scones, brownies, blondies, cookies, popsickles, tiramisu, macaroons, a kdo ví, co ještě, jsem úplně zapomněla, jak dobrá může být taková ta klasická česká buchta na plech. 

Bublanina


Připomněla mi to až kolegyně, která přinesla do práce výborný klasický švestkový koláč s drobenkou. Takže poslední dva týdny (kromě těch kočičích cupcaků :-) ) peču jen český buchty. Otevřela jsem dvě kuchařky s českým pečením a zatím vybrala dva kousky. Z Pokladů klasické české kuchyně od Romana Vaňka jsem se pustila do bublaniny, jen místo třešní použila meruňky. A z Iveta a české sladkosti od Ivety Fabešové tvarohovou buchtu s povidlím.

Tvarohová buchta s povidlama

Oboje bylo výborné a určitě v české buchtové šňůře budu pokračovat. :-)

Recept na bublaninu (s meruňkama)

Ingredience:
BublaninaNa těsto:
1 hrnek krupicového cukru
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
3 vejce
1 hrnek mléka
2 vanilkové cukru
1 prášek do pečiva
meruňky

máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání pekáče

Na drobenku:
50 g hrubé mouky
50 g másla
50 g krupicového cukru

Postup:
Vytvoříme si drobenku - do mísy dáme všechny ingredience na drobenku a "žmouláním" ji vytvoříme. Dáme stranou.

Předehřejeme si troubu na 160°C. Vymažeme a vysypeme pekáček.

Vejce si rozdělíme na bílky a žloutky. Žloutky utřeme s cukrem a 1 vanilkovým cukrem, vyšleháme do světlé pěny. K bílkům přidáme tři lžíce studené vody a vyšleháme pevný sníh.

Ke žloutkové pěně přidáme obě mouky promíchané s kypřícím práškem a druhým vanilkovým cukrem. Přilejeme mléko a umícháme hladké těsto. Na konec opatrně přimícháme sníh.

Těsto vlijeme do pekáčku. Na něj klademe půlky meruněk (slupkou dolu), na ně rovnoměrně nasypeme drobenku. Dáme péct na 25 - 30 minut.

Recept na tvarohovou buchtu s povidlama

Ingredience:
Na těsto:
440 g hladké mouky
220 g krupicového cukru
220 ml vlažného mléka
110 ml oleje
2 vejce
1 prášek do pečiva

máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Na tvarohovou náplň:
500 g měkkého tvarohu
55 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
1 vanilkový pudink
2 vejce
165 ml mléka
kůra z 0,5 citronu

Povidla

Postup:
Předehřejeme si troubu na 160°C. Připravíme větší hluboký pekáč, vymažeme máslem a vysypeme moukou.

V míse smícháme vejce, cukr, olej a mléko a vyšleháme. Smícháme si mouku a prášek do pečiva a směs přidáme k tekuté směsi. Zamícháme.

Na tvarohovou náplň dobře smícháme všechny ingredience.

Na plech nalijeme těsto (v původním receptu je polovina těsta dole a druhá ještě na tvarohové náplni, já dávala jen jednu vrstvu těsta a tvaroh a povidla nahoru), rozetřeme do rovnoměrné vrstvy. Na ni nalijeme tvarohovou náplň a také dobře rozetřeme. Nahoru lžičkou klademe povidla.

Dáme do trouby péct na cca 50 minut.

2 komentáře:

  1. Jani, podívej se prosím na můj blog, čeká Tě tam překvapení :-)

    OdpovědětVymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...