Na bábovku určitě všichni máte svůj ověřený domácí recept. U nás se ale hned po prvním vyzkoušení začal pravidelně používat ten z kuchařky Poklady klasické české kuchyně. Tahle bábovka je vláčná, lehká, nedusivá a hlavně moooc dobrá. :-) Většinou ji děláme jen světlou bez kakaa a úplně bez rozinek či oříšků. Tentokrát jsem ale udělala dvoubarevnou.
Recept:
Ingredience:
6 vajec
300 g krupicového cukru
350 g polohrubé mouky
200 ml mléka
250 g másla (rozpuštěného a zchladlého)
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžíce kakaa
máslo a mouka na vymazání formy
moučkový cukr na posypání
Postup:
Předehřejeme si troubu na 160°C a vymažeme a velmi pečlivě vysypeme formu na bábovku, tak aby nám šla po upečení dobře vyklopit.
Oddělíme si bílky a žloutky z 5 vajec. Z bílků ušleháme pevný sníh, při otočení misky musí zůstat na místě. Žloutky a jedno celé vejce utřeme s cukrem do světlé pěny. Přidáme mouku, mléko, máslo a vanilkový extrakt a dobře zamícháme. Na závěr lehce zapracujeme sníh.
Nalejeme polovinu těsta do formy. Druhou polovinu těsta obarvíme kakaem a nalejeme na světlou. Dáme péct na 35 - 40 minut, vyzkoušíme špejlí, zda máme upečeno. Ihned po vyndání z trouby vyklopíme a necháme vychladnout.
Pokud by vám nešla vyklopit, prý pomůže přikrytí obrácené formy mokrou utěrkou. Zatím jsem tuhle radu nezkoušela, musím to zaklepat (ťuk, ťuk, ťuk), ale zatím mi vždy šla vyklopit. :-)
Před podáváním pocukrujeme.
takový "tvar" jsem ještě neviděla :) moc hezky vypadá
OdpovědětVymazatJe to takova viceucelova dortovo-babovkova forma. Me se osobne vic libi ta klasicka a porad si rikam, ze si ji musim poridit. Snad nekdy narazim na nejakou peknou, ktere nebudu moct odolat. :-)
VymazatMy máme tu klasickou a já bych si zase chtěla pořídit tuhle...:)
OdpovědětVymazatMáme doma svůj recept na bábovku, takovou rychlou hrnkovou, ale plánuju brzo vyzkoušet i jiné recepty na bábovky, tak bych mohla zkusit i tuhle...:)