Ještě jedna vzpomínka na vánoční pečení, aneb doháním resty. :-)
Každý rok o vánocích přemýšlím, co se udělat s bílky, které mi zbydou z pečení cukroví a vánočky. Posledních pár let si vždycky říkám, že zkusím makronky. Moc je nepeču, tak je to vždycky strašlivý stres, jestli vyjdou. Letošek sice není výjimkou a zas jsem se do nich pustila (a možná se tu časem taky objeví), ale upekla jsem i méně stresující kokosky. U nich se vůbec nemusíte strachovat, že vám popraskají, protože prostě popraskají a je to tak správně. Nebo že nevytvoří tu nohu, nevytvoří ji a zase je to správně. :-) A chuťově jsou výborný, jen teda hoooodně sladký, ale to kokosky být mají.
Pro recept jsem šáhla k Romanu Vaňkovi do Kouzel kuchyně Čech a Moravy. Recept uvádím v původním množství. Měla jsem 6 bílků a na váhu to bylo cca 210 g, takže jsem si podle toho zbytek upravovala.
Před rokem jsem pekla - Makronky s čokoládovým ganache
Recept:
Ingredience:
250 g bílků
430 g krupicového cukru
250 g strouhaného kokosu
50 g jahodového džemu
Postup:
Připravíme si vodní lázeň. Použijte větší hrnec a mísu, bílky během přípravy nabydou. Do hrnce dáme vodu a přivedeme ji k varu, pak teplotu snížíme a udržujeme lehké bublání. Na hrnec dáme mísu s bílky a cukrem, metličkou neustále mícháme, dokud směs není teplá a nejde z ní pára. Přidáme marmeládu a bílkovou směs vyšleháme v robotu nebo ručním šlehačem. Přidáme kokos a mícháme do vychladnutí.
Naplníme těstem cukrářský sáček a na plech vyložený pečícím papírem stříkáme kolečka o velikosti 2-5 cm. Před pečením je necháme oschnout, přibližně hodinu.
Pečeme v troubě rozehřáté na 130°C přibližně 20 minut, dokud nejsou hnědé. Pak teplotu snížíme o 20°C a pečeme ještě 5 minut. Jestli je kokoska hotová, vyzkoušíme odtrhnutím od papíru, pokud to jde, pak je hotovo.
Kokosky jsem taky už dělala, ale už si nepamatuju kolik jsem tam dávala bílků, to bych jsem se musela podívat a najít to někde v archivu.. :D
OdpovědětVymazatKaždopádně kokosky jsou skvělé v tom, že chutnají snad každému :))
Kokosky jsou to nejlepší cukroví na světě. =) Letos jsem se pustila do jejich podoby s kondenzovaným mlékem, ale bylo to úžasné. Jinak knihu pana Vaňka také vlastním a těším se, až začnu zkoušet jeden recept za druhým =).
OdpovědětVymazat