Marshmallows
mám v merku už pěkně dlouho, ale na pondělní snídani jsou takový divný. Takže
to chtělo nějakou jinou příležitost. Nedávno jsem marsmallows nadhodila v práci
a během hovoru mě napadlo, že bych mohla kolegy trochu potrápit na Valentýna.
Už několik dní v práci slyším, jak jsou z tohohle svátku "nadšení",
takže trocha růžového žužu je v práci jistě velmi potěší. :-) Původně to
mělo být překvapení, ale jsem slepičí prdelka a vykecala jsem to předem. ;-)
Původní
recept je z joyofbaking.com. Na
marshmallows se většinou používá kukuřičný sirup. Ten jsem ale neměla, takže
jsem použila alternativu v podobě zlatého sirupu (dá se koupit u Marks
& Spenceru). Výsledek je spíš žužu, než marshmallows (i když je v tom jen
malý rozdíl).
A ještě dvě
varování předem. V některých částech je potřeba buď robot, nebo víc než dvě
ruce. A taky je to faaaaakt hodně lepkavé a lepí se to úúúúúplně všude. :-)
Před rokem jsem pekla - Čokoládový dort s vanilkovým krémem a ganache
Recept:
Ingredience:
240 ml
studené vody (používá se na dvě půlky)
20 g želatiny v prášku
400 g krupicového cukru
240 ml kukuřičného (nebo zlatého) sirupu
1/4 lžičky soli
2 lžičky vanilkového extraktu
20 g želatiny v prášku
400 g krupicového cukru
240 ml kukuřičného (nebo zlatého) sirupu
1/4 lžičky soli
2 lžičky vanilkového extraktu
Moučkový
cukr na obalení
Postup:
Připravíme
si formu 23x33 cm. Vymažeme ji lehce máslem, dno vyložíme pečícím papírem a
vysypeme moučkovým cukrem (opravdu svědomitě).
Do mísy robota (nebo mísy, ve které budeme šlehat ručním šlehačem) nalejeme 120 ml vody a nasypeme želatinu. Necháme nabobtnat přibližně 15 minut.
V mezičase
si připravíme sirup z cukru, kukuřičného nebo zlatého sirupu, 120 ml vody a
soli. Vše dáme do velkého hrnce a za stálého míchání přivedeme k varu. Hrnec
přiklopíme pokličkou a necháme vařit 2 minuty (tím se nám očistí stěny hrnce od
cukru). Odklopíme a vaříme dál bez míchání, dokud teplota sirupu nedosáhne
118°C. Sundáme z ohně.
Zapneme
robota na pomalou rychlost a opatrně pomalu přiléváme k želatině horký sirup.
Pozor, sirup je opravdu horký. Pokud nemáme robota, musí nám s touhle fází
někdo pomoct. Postupně přidáváme rychlost mixeru a šleháme cca 10 minut.
Šleháním směs vychladne, zbělá a je velmi lepkavá. Že je dostatečně našlehané,
poznáme podle jakoby plácavého zvuku, který směs při šlehání vydává. Přidáme
vanilkový extrakt a ještě promícháme.
Ušlehaný
krém přendáme do připravené formy. Směs je opravdu hodně lepkavá a lepí se
úplně všude. Snažte se co nejvíce směsi dostat do formy a nějak jí uhladit :-).
Trochu pomáhá, když si ruce nebo stěrku lehce navlhčíte. Na závěr posypeme
moučkovým cukrem. Necháme tuhnout cca 12 hodin (ideálně přes noc).
Marsmallow
vyndáme z formy a sundáme z něj pečící papír. Nakrájím na kousky dle libosti
(nejlíp to teda jde stříhat nůžkama, případně můžete použít vykrajovátka v
různých tvarech) a lepkavé strany obalíme v moučkovém cukru. Po obalení ještě
jednotlivé kousky poházíme v sítku, tak aby přebytečný cukr opadal (sladké je
to i bez toho až až).
A ještě rada
ohledně čistění mísy a hrnce, není to strašné, jak se může zdát. :-) Mísu s
nalepenými zbytky marsmallows stačí napustit horkou kohoutkovou vodou a nechat
rozpustit. V hrnci po sirupu dejte vařit vodu, varem se sirup rozpustí.
V mé záložce receptů mám marshmallowny už pěkně dlouho, ale asi to musí být hodně těžké :))
OdpovědětVymazatAle ty tvoje vypadají skvěle, tak nějak žužu :D:)