Sobotní dávka byly čokoládovo-banánové cupcaky s čokoládovým krémem. Ty už jsem před časem pekla (recept najdete u minulého příspěvku) a podle mě jakékoliv čokoládovo-banánové zákusky jsou záruka dobroty. Krém je ale hodně sladký, tak případně doporučuju dát cukru o něco míň.
Druhá (ta trochu větší) byl nový recept (původně odsud) na čokoládové cupcaky (a ten je tady dole) s trochu lehčím krémem s Philadelphií (převzatý od Chez Lucie). Jak jsem jich ale měla spoustu, část jsem pokryla ganachem a marcipánem. Po upečení jsem si říkala, že je vůbec zdobit nebudu, ale nedalo mi to. Žádný zázrak to zdobení není, ale aspoň jsem se trochu potrénovala. :-)
A na závěr malé porovnání. Ať zvolíte kterékoliv, neuděláte chybu. Do teď jsem měla ty čokoládovo-banánové na špičce čokoládových cupcaků, ale nově se před ně zařadily tyhlety. Jsou nadýchané a lehké. Kombinace s krémem z Philadelphie je velmi příjemná. Skoro všichni jsme se shodli, že tahle kombinace byla nejlepší (proti byli jen zarytí milovníci marcipánu, kterým prostě nejvíc chutná cokoliv, kde je hodně marcipánu :-) ).
Před rokem jsem pekla - Shortbread
Recept:
(na 12 cupcaků :-))
Ingredience:
Na těsto:
40 g másla
95 g hladké mouky
45 ml slunečnicového oleje
30 g hořké čokolády
125 g krupicového cukru
60 ml vody
15 g kakaa
1 malé vejce
45 ml podmáslí
0,5 lžičky vanilkového extraktu
0,5 lžičky jedlé sody
špetka soli
Na krém:
110 g másla
125 g krémového sýra (Philadelphie nebo Buko)
4 lžíce moučkového cukru
Postup:
Cupcaky:
Předehřejeme si troubu na 180°C. Vyložíme papírovýma košíčkama formu na 12 cupcaků.
Ve větším hrnci necháme rozpustit máslo, olej, čokoládu (nakrájenou na malé kousky) a vodu.
V misce smícháme mouku, cukr a prosáté kakao. Vytvoříme důlek uprostřed a na suchou směs nalejeme rozpuštěnou čokoládovou směs. Zamícháme. Přidáme vejce (při jeho přidávání stále mícháme, jinak z toho můžeme mít míchané vajíčko :-) ). Přimícháme podmáslí, vanilku, sodu a sůl.
Naplníme do forem cca do 2/3 a dáme péct na cca 20 minut. Vyzkoušíme párátkem a necháme 5 minut stát ve formě, pak přesuneme na rošt a necháme vychladnout úplně.
Krém:
Máslo šleháme několik minut, dokud není světlé a nadýchané. Přidáme sýr a cukr, zašleháme.
Dokončení:
Krém naneseme na dortíky libovolným způsobem - namažeme, nastříkáme, ... Ozdobíme a můžeme podávat.
48 cupcakes! Nebe! :)
OdpovědětVymazatNa blogu CakeDays zrovna probíhá muffinová/cupcaková soutěž o bezva ceny na pečení a focení http://cakedays.blog.cz/1302/velka-jarni-muffinova-fotosoutez :)
OdpovědětVymazatWOW...vypadá to skvěle, hezky zdobený ;)) pěkný blog, kdyžtak koukni prosím na můj...teprv začínám :)
OdpovědětVymazatUrčitě uděláme, díky :)
OdpovědětVymazatAhoj, zkoušela jsem tvůj recept (2x) a v obou dvou případech se mi cupcaky zdrcly :/ poprvé po vyndání z trouby a podruhé mi nevylezly ani nahoru.. přitom jsem dodržovala přesný postup. nevíš, co by to mohlo způsobovat? děkuji za odpověď :)
OdpovědětVymazatMusim se straslive omluvit, moje chyba. Hned po precteni me napadlo, jestli jsem neudelala nekde chybu pri prevodu na mensi davku. A ono jo. U vody byla prilis velka davka. Ted uz jsem to opravila a melo by to fungovat. Myslim ale, ze to pristi tyden radsi jeste vyzkousim.
VymazatTakze jeste jednou se omlouvam a moc dekuju za upozorneni.
Včera jsem zkoušela a vyskočily nádherně, nezdrcly se, ale netuším, jak chutnají - všechny se rozdaly :-) Udělala jsem krém z Philadelphie a pro změnu se mi zdrcl ten - teda vypadal jako zdrclý a vytékala z něj voda, tak jsem v posledním pokusu o záchranu našlehaný krém vykydla na sítko s čistou bílou utěrkou a promačkala - utěrka odsála přebytečnou vodu a ze zdrcliny se stal pěkný krém, jen jsem trošičku dosladila a byl výborný - takový zvláštně "nakyslý" po sýru, jemně sladký, určitě jej udělám znovu, jen doufám, že se opět nezdrcne :-)
OdpovědětVymazat