Krému je jen na tenčí vrstvu dovnitř a tenčí vrstvu nahoru, pokud chcete dort pokrývat i ze stran, zdvojnásobte množství.
Recept na korpus je inspirován verzí mrkvového dortu z Woodland Bakery, krém jsem dělala od oka a podle chuti.
Před rokem jsem pekla: The Daring Bakers Challenge - Dutch Crunch Bread
Recept:
Ingredience:
Na korpus:
340 g másla
290 g hladké mouky
1,5 lžičky prášku do pečiva
1,5 lžičky jedlé sody
1 lžíce skořice
150 g krupicového cukru
150 g světlého muscovado cukru
4 vejce
1 lžíce vanilkového extraktu
5 větších mrkví (cca 600 ml)
1 plechovka ananasu (cca 500 ml)
90 g strouhaného kokosu
Na krém:
60 g másla
250 g Philadelphie (nebo podobného sýru)
2 lžíce moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
kůra z jednoho citrónu
Postup:
Korpus:
Máslo dáme do hrnce a necháme vařit, dokud nezhnědne. Trvá to 10 - 15 minut a na konci to jde celkem rychle, tak dáváme pozor. Správný bod poznáme i podle vůně oříšků.
Mezitím si oškrábeme a nastrouháme mrkev. Ananas nakrájím na jemné kousky.
Zapneme troubu na 180°C a formu o velikosti 23 cm vyložíme pečícím papírem (já to pekla ve dvou, abych to měla rychleji upečené a nemusela to na konci krájet).
Do jedné mísy nasypeme mouku, prášek do pečiva, sodu a skořici. Do druhé nasypeme oba cukry, lehce je promícháme. Přidáme vejce a vanilkový extrakt a dobře promícháme. Přilejeme i máslo (lehce zchladlé a přiléváme pomalu, aby hnědé kousky, které nám při vaření vznikly, zůstaly v hrnci). Znovu zamícháme.
Přidáme moučnou směs a vše zamícháme. Nakonec přisypeme mrkev, ananas a kokos a znovu dobře promácháme. Nalejeme do připravené formy (nebo forem) a dáme péct. Ve dvou formách se to peče cca 40 minut, v jedné to bude samozřejmě potřebovat víc. Pokud pečete ve dvou formách nad sebou, nezapomeňte je v půlce prohodit. :-) Zda je hotovo, vyzkoušíme párátkem.
Necháme zchladnout a připravíme si krém.
Krém:
Změklé máslo utřeme, dokud není máslo krémové. Přidáme sýr a na malé otáčky mícháme, dokud nevznikne hladký krém. Přisypeme cukr a znovu promícháme. Na závěr přidáme vanilkový extrakt a citrónovou kůru.
Dokončení:
Pokud máme jen jeden korpus, rozkrojíme ho. Polovinu krému natřeme na spodní díl a na krém přiklopíme druhou vrstvu. Nahoru namažeme zbytek krému, uhladíme a ozdobíme podle nálady, třeba oříškama.
Hmm Mňam s kokosem to bude dobrůtka, to musím vyzkoušet
OdpovědětVymazat