Brownies je jedna z mých nejoblíbenějších sladkostí, zvlášť pokud jsou lehce mazlavé s krustou nahoře. Navíc doplněné o (slaný) karamel... Hmmm, co k tomu dodat.... Snad jen mňam. :-)
Před rokem jsem pekla - Scones se smetanou a domácím meruňkovým džemem
Recept:
Recept je z mého oblíbeného blogu smittenkitchen.com
Ingredience:
Na karamel:
120 g krupicového cukru
60 g másla
špetka soli
3 lžíce smetany
Na těsto:
85 g hořké čokolády
115 g másla
200 g krupicového cukru
2 velká vejce
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli
85 g hladké mouky
Postup:
Karamel:
Připravíme si talíř pokrytý pečícím papírem. Pro jistotu pečící papír ještě lehce potřeme máslem.
V hrnci rozpustíme cukr (na plotně s teplotou nastavenou na střední oheň to zabere cca 5 minut), pokud je potřeba, mícháme. Cukr necháme zhnědnout. Sundáme z ohně a přimícháme máslo a snažíme se ho spojit s rozpuštěným cukrem (nemusí se spojit úplně, ale to nevadí). Následně přidáme smetanu a sůl. Vrátíme na plotnu a vaříme ještě několik minut, karamel by měl ještě o stupeň ztmavnout. Vylejeme na připravený talíř a dáme do mrazáku ztuhnout. Trvá to 20 - 30 minut. Mezitím si připravíme těsto.
Těsto na Brownies:
Předehřejeme si troubu na 180°C a připravíme formu o velikosti 22x22 cm (nebo podobnou), vyložíme ji pečícím papírem tak, aby na papír přečuhoval na stranách.
Rozpustíme si čokoládu a máslo (ve vodní lázni - v hrnci přivedeme vodu k varu a necháme ji jen lehce probublávat, na hrnec dáme žáruvzdornou misku a v ní rozpustíme čokoládu a máslo). Přidáme cukr. Po jednom vmícháme vejce (při přidávání vajec mícháme, jinak se nám vajíčka uvaří a budou z toho míchaný vajíčka :-) ). Přidáme ještě vanilku a sůl. Na závěr lehce vmícháme mouku.
Spojení karamelu a brownies:
V okamžiku, kdy karamel v mrazáku ztuhnul, ho nakrájíme na malé kostičky (tak 1,5 cm). Většinu zamícháme do těsta, pár kostiček si necháme nahoru.
Přendáme do připravené formy, posypeme zbytkem karamelu a dáme péct na 30 minut (vyzkoušíme párátkem)
Necháme vychladnout a krájíme na malé kousky. Před krájením většinou brownies ještě dávám do lednice ztuhnout, lépe se pak krájí a hrany jsou ostřejší.
Žádné komentáře:
Okomentovat