Tenhle víkend jsem měla péct něco úplně jiného. Slavili jsme tátovy narozeniny a já chtěla upéct dort, který nám pekla babička, když jsme byly malý. Měl z toho být takový retro dort i s pralinkama a kočičíma jazýčkama. Jenže jsme někde ztratily recept. Máma tvrdí, že jsem si ho odnesla, já tvrdím, že ne. A teta nám prý její půjčila a my ho s mámou už nevrátily. Každopádně recept je někde zašantročený a předpokládám, že se objeví, až když ho nikdo nebude chtít. Včera jsem teda musela vymyslet plán B. Plán B byl borůvkový pečený cheesecake. Vyrazila jsem na borůvky, v poledne. Takže po hodině jsem byla upečená já a přišel na řadu plán C - nepečený cheesecake s borůvkama (teda až na ten sušenkový základ, ten pečený je). A u něj už to zůstalo.
Použila jsem kanadský borůvky, takže dort není nijak obarvený. Předpokládám, že s klasickýma by měl i trochu jinou barvu.
Recept:
Ingredience:
200 g máslových sušenek
3 lžíce mléka
60 g rozpuštěného másla
1 lžíce tekutého medu
600g krémového sýra (Philadelphia, Buko)
250g bílé čokolády
hrst borůvek
druhá hrst na ozdobu
dortová želatina
Postup:
Sušenky rozemeleme. Přidáme máslo a mléko a vytvoříme drobenku.
Na závěr přidáme med. Nasypeme do formy vyložené pečícím papírem a
vymazané máslem. Rovnoměrně rozložíme na dno i strany. Dáme péct do
předehřáté trouby na 180°C na asi 20 minut. Necháme úplně vychladnout.
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. První hrst borůvek rozmačkáme vidličkou. Krémový
sýr promícháme dohladka, přidáme čokoládu a pořádně spojíme. Nakonec
lehce vmícháme borůvky, hmotu přemístíme na připravený sušenkový základ a
vršek uhladíme. Necháme v lednici zatuhnout alespoň 4 hodiny (nechávala jsem přes noc).
Připravíme si želatinu podle návodu. Druhou hrst borůvek rozsypeme na zatuhlý dort a zalijeme želatinou. Necháme ztuhnout.
Vypadá skvěle, taky se musím do nějakého pustit :)
OdpovědětVymazat