středa 29. června 2011

Banana Chocolate Cupcakes

Banánovo čokoládové dortíky mají na sobě ještě čokoládovou polevu, takže milovníci čokolády (jako já) si opravdu užijí. Dortíky jsou zásluhou banánů krásně vláčné a jemné. Jejich chuť hodně záleží na použitém kakau a může se i podle použitého druhu lišit. Použijte co možná nejlepší, vyplatí se to.


Pravda je, že dortíky jsou hodně sladké, hlavně díky polevě. Sladkost se ale dá trochu regulovat, v receptu uvádím původní množství, ale doporučuju snížit množství cukru. Chuť polevy se zas bude lišit podle másla a čokolády, kterou použijete, takže u nich se opravdu nevyplácí šetřit.

Polevu na dortíky můžete klidně jen namazat. Já se ale chtěla blýsknout a taky se trochu procvičit ve zdobení, tak jsem si s tím trochu víc hrála. :-)

A jako důkaz toho, že jsou opravdu dobré může sloužit to, že jsem je během jednoho týdne dělala hned dvakrát. Po druhé již na vyžádání. :-)

Recept mám opět z mé oblíbené stránky joyofbaking.com.



Ingredience:
Cupcakes:
200 gramů krystalového cukru
130 gramů hladké mouky
35 gramů kakaa (může být i holandského typu)
3/4 lžičky prášku na pečení
3/4 lžičky jedlé sody
1/4 lžičky soli
1 velké vejce
1/2 hrnku rozmačkaných banánů (je to přibližně jeden středně velký banán)
120 ml vlažné vody
60 ml mléka
60 ml rostlinného oleje (použila jsem slunečnicový)
3/4 lžičky vanilkové esence

Čokoládová poleva:
90 gramů hořké čokolády, rozlámané na kousky
113 gramů másla, pokojové teploty
120 gramů moučkového cukru (prosátého)
1 lžička vanilkové esence


Postup:
Cupcakes:
Předehřejeme si troubu na 180°C. Plech na 12 muffinů buď vymažeme máslem nebo vyložíme papírovými košíčky.

Do velké misky prosijeme cukr, mouku, kakao, prášek na pečení, jedlou sodu a sůl.
V druhé misce smícháme vejce, rozmačkané banány, vodu, mléko, olej a vanilkovou esenci. (Banány stačí vidličkou rozmačkat na kaši). Mokrou směs nalijeme do suché a vše smícháme. Těsto je hodně tekuté. Malou naběračkou těsto rovnoměrně rozdělíme do 12 formiček (jsou přibližně do 3/4 plné).
Pečeme přibližně 20 minut. Párátko zapíchnuté do těsta vytáhneme čisté. Vyndáme z trouby a po chvíli přemístíme na rošt. Než na dortíky dáme polevu, necháme je úplně vychladnout.

Čokoládová poleva:
V kovové misce nad párou rozpustíme čokoládu a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Příliš horká čokoláda by v krému rozpustila máslo.

Mixerem šleháme máslo dokud není hladké a krémové (trvá to přibližně minutu). Přidáme cukr a šleháme dokud směs není lehká a nadýchaná (cca 2 minuty). Zašleháme vanilkovou esenci. Přidáme čokoládu a šleháme na nízký stupeň dokud není čokoláda úplně zamíchaná. Zvýšíme rychlost a šleháme dokud krém není hladký a leský (2-3 minuty).

Polevu na dortíky můžeme buď jen namazat nebo je jakokoliv ozdobně nanést.

Žádné komentáře:

Okomentovat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...