Bez dlouhého úvodu - tady je, co jsem upekla, co jsem spotřebovala a kolik času jsem nad tím nechala.
Upečeno:
20 kg vánočního cukroví
8 základních druhů - Linecké, Brahamské zákusky, Vanilkové rohlíčky, Pracny, Čokoládová kolečka s kokosovou náplní, Úly (Vosí hnízda) ve dvou variacích a tři druhy kuliček.
Odpracováno
přibližně 60 hodin, byl to týden a půl normálních pracovních dnů. Pravda trochu posunutých, kdy jsem pravidelně končila mezi desátou večer a půlnocí. Žádný flákání to rozhodně nebylo, ale bavilo mě to.
Spotřebováno
Nejsou to všechny suroviny, jen ty nejvýznamnější:
4,5 kg mouky
5 kg másla
5 kg cukru
2 kg ořechů
35 vajec
2,5 kg piškot
0,5 l rumu
0,5 kg kakaa
2 kg čokolády
1,5 kg marmelády
A teď už ta zajímavější část - fotodokumentace :-).
Recepty tentokrát neuvádím, ale pokud byste je někdo chtěl, dejte vědět, ráda je poskytnu.
Úly (Vosí hnízda)
Recept na kakaové úly
Recept na oříškové úly
Asi to nemusím psát, ale ty tmavý jsou kakaový politý čokoládou a ty světlý jsou oříškový.
A takhle vypadá asi 3,5 kila kakaových úlů a 2 kila oříškových. Bohužel to ještě není všechno a čeká mě ještě další práce. :-)
Kuličky ve třech variantách
Zase asi nemusím vysvětlovat, ale pro úplnost také doplním informace. Světlé jsou kokosové obalované v kokosu. Ty obalené v oříškách jsou překvapivě oříškové s rozinkami a ty tmavé jsou punčové obalené v kakau.
Vanilkové rohlíčky
Recept na vanilkové rohlíčky
Křehké mandlové rohlíčky obalené ve vanilkovém cukru.
Žloutkové sušenky
Výborné žloutkové sušenky v různých tvarech. Část z nich je slepená malinovou či jahodovou marmeládou a namočená do čokolády.
Linecké cukroví
Recept na linecké cukroví
Klasické linecké cukroví slepené jahodovou nebo malinovou čokoládou, různé tvary, různé velikosti.
Brahamské zákusky
Recept na brahamské zákusky
Oříšková kolečka. Slepená kávovým krémem. Polité čokoládou. Ozdobené buď půlkou vlašského ořechu, nebo perličkama.
Čokoládová kolečka s kokosovou náplní
No dobře, nejsou to jenom kolečka. :-) Každopádně je to čokoládový korpus namazaný kokosovou hmotou a polité čokoládou. Na tvaru přece nezáleží :-).
Pracny
Recept na pracny
Jako poslední druh tu mám pracny a zas myslím není moc, co dodat. Čokoládové pracny posypané cukrem.
A tohle všechno už je zabaleno do krabic a doufám, že to zítra přežije i převoz. Na závěr jen Veselé a hlavně sladké Vánoce. :-)
Ten rum si mela na zapijeni?:D abys to prezila?
OdpovědětVymazatNe, ne, ten je taky v cukrovi. Na zapijeni jsem mela neco lepsiho ;-)
OdpovědětVymazatChtěla jsem se zeptat jak jste zde zmiňovala ty Brahamské zákusky tak mě nikdy nejde nebo-li moc neumím polít to tou čokoládou poradila by jste mi prosim jak to děláte ? děkuji
OdpovědětVymazatVe vodni lazni si cokoladu rozpustim. Na cca 200 gramu cokolady pridavam lzicku olivoveho oleje (prida cokolade lesk). Cukrovi pred namacenim dam na chvili do lednice, aby se krem neroztekl a cokolada rychleji tuhne. Pak jednoduse namacim cukrovi do cokolady, necham okapat a postavim na plech. Dam do chladnejsi mistnosti ztuhnout.
VymazatNevim, jestli to pomuze, pripadne se ptejte dal, pokud vam to dela neco konkretniho.
Dobrý večer chci se zeptat jak jste zde odpovídala na dotaz chci se zeptat jak se dělá ta vodní lázeň kterou zmiňujete v odpovědi ? Děkuji mockrát za odpověď
OdpovědětVymazatNa vodni lazen potrebujeme hrnec a zaruvzdornou misku. Miska by se mela dat na hrnec polozit, aniz by se dotykala dna. Do hrnce dame vodu, tak aby hladina koncila cca 2 cm pod dnem misky. Dame na ohen, jakmile se zacne voda varit stahneme teplotu, tak aby voda jen lehce pobublavala.
VymazatSkvělý článek! Letos také plánuji péct :)
OdpovědětVymazatNela z Beauty Charm