neděle 27. května 2012

The Daring Bakers Challenge - Chala

V květnu nás Ruth z The Crafts of Mommyhood vyzvala k pečení tradičního židovského chleba - Chala. A jestli vám přijde, že na fotce je vánočka, není to tak, je to opravdu chala. :-)

Challah

Chala a vánočka na pohled vypadají úplně stejně. Pletou se stejně (tedy pokud vánočku pletete tradičně ze 6 pramenů). Chuťově jsou podobné, ale už ne stejné. Chala je méně sladká a nedávají se do ní rozinky či mandle. Jen na židovský Nový rok se chala připravuje sladší s rozinkama a plete se do kulatého tvaru.

Challah

Snažila jsem se dohledat, jaký příbuzenský vztak k sobě chala a vánočka mají, ale i přes dlouhé googlování a wikipedování se mi to nepovedlo. Můj osobní tip je, že naše vánočka vznikla z chaly, ale třeba to je naopak, nebo úplně jinak. Víte někdo?

challah

Co do chuti vánočky a chaly jsem trochu divná. Vždycky mi chutnala sušší verze, dokonce jsem klesla tak hluboko, že mi chutná i kupovaná vánočka. No jo, vždyť říkám, že jsem divná. ;-) Chala podle vybraného receptu byla sušší podle mého gusta. Kolegové k ní dostali marmeládu a taky si nestěžovali. :-) Nicméně, pokud vám nechutná suchá vánočka, pak vám nebude chutnat ani tohle.

May’s Daring Bakers’ Challenge was pretty twisted – Ruth from The Crafts of Mommyhood challenged us to make challah! Using recipes from all over, and tips from “A Taste of Challah,” by Tamar Ansh, she encouraged us to bake beautifully braided breads.

Recept:
(na dva pletence)

Ingredience:
360 ml vlažné vody
1 lžíce cukru
2 balíčky (40 g) suchého droždí
120 ml medu
1 lžíce oleje (např. slunečnicového)
4 velká vejce
1,5 lžičky soli
700 - 1000 g hladké mouky
1 vejce na potření

Postup:
V míse smícháme 0,5 hrnku vlažné vody s cukrem a droždím a necháme vzejít kvásek - cca 5 minut.

Přidáme zbytek vody, med, olej, vejce, sůl a 700 g mouky. Uhněteme těsto, podle potřeby přidáváme mouku, tak aby vzniklo hladké a nelepivé těsto. Odhaduju, že jsem nakonec použila tak 900 g mouky.
Čistou mísu vymažeme olejem a těsto do ní přendáme. Těsto párkrát převrátíme, tak aby bylo pokryté olejem ze všech stran. Přikryjeme čistou utěrkou  a necháme kynout na dvojnásobek, cca 1,5 hodiny.

Po vykynutí těsto lehce stlačíme, rozdělíme na dva díly. Každý z dílů rozdělím ještě na 6 pramenů, každý rozválím a upleteme z nich chalu. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme pod čistou utěrkou ještě 30 minut kynout.

Troubu předehřejeme na 160°C. Pletenec potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct na 30 - 40 minut. Necháme vychladnout a můžeme podávat.

7 komentářů:

  1. To je zvláštní, všichni píšete, že byla suchá. Asi to bude receptem, protože já použila celozrnnou chalu a byla vláčná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem na to už přišla, že všichni, kdo dělali medovou, ji měli suchou. Holt, jiný recept. :-)

      Vymazat
  2. Já ji taky suchou neměla, byla vláčná a opravdu moc dobrá (narozdíl od mých ubohých pokusů o dobrou vánočku), takže to opravdu bude asi receptem. Ale ta tvoje vypadá na fotkách moc hezky.

    OdpovědětVymazat
  3. Krásně upletená :) Já ji důkladně zapíjela a pak to pro mě bylo ok :))

    OdpovědětVymazat
  4. No tak to se ani nebudu pokoušet, já čím víc másla tím pro mě líp :)))) Ale na pohled je nááádherná :)Jsi šikulka

    OdpovědětVymazat
  5. Ahojky, zaujal mě tvůj blog a recepty, proto jsem tě na svých stránkách nominovala na Versatile Blogger Award. Přeju hodně kulinářských úspěchů a ať čtenáři přibývají :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, taky jsem hledala, jestli byla dřív chala, nebo vánočka ;o) a našla u sousedů: http://www.rozinkyamandle.cz/?p=787
    Spokojené pečení i v roce třináctém přeju.

    OdpovědětVymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...