sobota 5. května 2012

Narozeninový jahodový cheesecake

Poslední dva týdny moc nezbýval čas na psaní, takže zpětně doháním resty. Prvním z nich je další narozeninový dort. Po minulém mega projektu jsem tentokrát naopak volila něco hodně jednoduchýho a zároveň i lehčího na chuť. Při hledání jsem věděla, že to musí obsahovat ovoce a nakonec zvolila jahodový cheesecake. 

Jahodový cheesecake

Zkombinovala jsem několik receptů a ještě je trochu poupravila. Mandlový korpus jsem dělala už dřív u čokoládového cheesecaku, tentokrát jsem ale přidala ještě víc mandlí na úkor sušenek. Sýrovou náplň jsem vzala od Chez Lucie, ale taky jsem trochu upravovala poměry, postup zůstal úplně stejný.

Jahodový cheesecake


Výsledek byl podlě mě výborný. Zajímavý je, že strávníci se rozdělili na dvě extrémní skupiny. Jedni řekli, že jim vůbec nechutná, že prý je moc sýrový (no, je to cheesecake, tak je holt sýrový :-) ), a druzí naopak tvrdili, že je to nejlepší dort, který jsem za poslední dobu pekla. Každopádně zmizel dost rychle, když jsem večer chtěla kousek domu na snídani, bylo mi naznačeno, že už ho tam je tak málo, že už mi prostě nic nedají.


Recept:

Ingredience:
130 g máslových sušenek
70 g mandlí
3 lžíce mléka
60 g rozpuštěného másla
1 lžíce tekutého medu

600g krémového sýra (Philadelphia, Buko)
250g bílé čokolády
250g jahod

100 g jahodového džemu
cca 500 g jahod na ozdobu
želatina na potření

Postup:
Mandle a sušenky rozemeleme. Přidáme máslo a mléko a vytvoříme drobenku. Na závěr přidáme med. Nasypeme do formy vyložené pečícím papírem a vymazané máslem. Rovnoměrně rozložíme na dno i strany. Dáme péct do předehřáté trouby na 180°C na asi 20 minut. Necháme úplně vychladnout.


Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Jahody rozmačkáme vidličkou. Krémový sýr promícháme dohladka, přidáme čokoládu a pořádně spojíme. Nakonec lehce vmícháme jahody, hmotu přemístíme na připravený sušenkový základ a vršek uhladíme. Necháme v lednici zatuhnout alespoň 4 hodiny a před podáváním ozdobíme jahodami.

Nakrájíme si jahody na kousky. Cheesecake potřeme jahodovou marmeládou a poklademe jahodama. Připravíme si podle návodu želatinu a jahody s ní potřeme, zabrání to jejich okorání.

3 komentáře:

  1. Krásné..taková květina z jahod je lepší než řezaná do vázy..:)

    OdpovědětVymazat
  2. Nádhera. Úplne mi tečú slinky. Zbožňujem cheese cake a tento tvoj vyzerá skutočne úžasne. A tie jahody krásne naukladané do kvetiny ...

    OdpovědětVymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...