středa 27. června 2012

Dort Battenberg / Battenberg cake - The Daring Bakers Challenge

Červnová výzva byla sice zajímavá, ale úplně jsem si ji neužila. Po týdenním intenzivním pečení na Apetit piknik jsem v neděli pekla spíš z donucení. Slíbila jsem totiž, že upeču něco bráchovi k svátku. Na druhou stranu jsem aspoň mohla spojit výzvu a pečení k svátku. 

Battenberg cake

Tentokrát jsme připravovali něco mezi dortem a roládou - podlouhlý kostkovaný dort Battenberg. Nebudu se rozepisovat o historii a jen stručně, co to vlastně je. Jde o mandlový korpus, peče se ve dvou barvách, rozkrájí na 4 kvádry a meruňkovou marmeládou spojí tak, aby vytvořil šachovnici. Nakonec se pokryje marcipánem.
Battenberg cake

Pekla jsem ho na poslední chvíli, takže neměl vůbec čas se rozležet, řekla bych, že druhý den bude trochu šťavnatější (potvrdit to nemůžu, druhého dne se už nedožil :-) ). Ale i první den byl dobrý, kombinace mandle a marcipán je v naší rodině oblíbená, takže pro rodinou oslavu byl trochu malý a hned zmizel. 

Na závěr musím dodat, že na můj vkus je z přípravy dortu do správného tvaru dost odřezků, které se nepoužijí. Přišlo mi, že je to skoro polovina. Když jsem porovnávala podle fotek z výzvy, nepřišlo mi, že bych ořezávala nějak výrazně víc. Odřezky se samozřejmě taky snědly, ale už to není ono.

Mandy of What The Fruitcake?! came to our rescue last minute to present us with the Battenberg Cake challenge! She highlighted Mary Berry’s techniques and recipes to allow us to create this unique little cake with ease.

Recept:
Ingredience:
175 g másla
175 g cukru
175 g hladké mouky
3 velká vejce
65 g mletých mandlí
2,75 lžičky prášku do pečiva
0,5 lžičky soli
0,5 lžičky vanilkového extraktu
0,25 lžičky mandlového extraktu
Červené potravinové barvivo (použila jsem gelové barvy)
100 g meruňkové marmelády
225 g marcipánu

Postup:
Předehřejeme si troubu na 180°C
Battenberg cake
Vymažeme čtvercovou formu 20x20 cm. Z alobalu si vytvoříme příčku přes celou šířku formy (těsta se pečou najednou a je potřeba je takhle oddělit). Přes příčku a dno formy dáme pečící papír, máslo funguje jako lepidlo a pečící papír drží na místě.

V jedné míse smícháme suché ingredience. Následně je smícháme i s mokrýma a třeme, dokud nezískáme hladké těsto.

Polovinu těsta přendáme do jedné půlky připravené formy. Druhou půlku obarvíme barvivem a dáme do druhé. Obě části uhladíme a dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme 25 - 30 minut, vyzkoušíme špejlí.

Necháme pár minut chladnout ve formě a pak vyklopíme a necháme volně vychladnout úplně.

Seřízneme (shora i po stranách), tak abychom měli co nejrovnější placky. Obě placky rozřízneme v půlce, takže nám vzniknou 4 kvádry. Pomocí propasírované marmelády spojíme kvádry k sobě, tak aby vytvořily šachovnici.

Vyválíme si marcipán na dostatečně velkou placku (raději jsem měřila). Korpus namažeme z jedné strany marmeládou, položíme na kraj marcipánu. Pomažeme i zbylé tři strany a zabalíme celé. Marcipán ořízneme a vyhladíme.

Seříznutím začistíme oba konce a máme hotovo.

8 komentářů:

  1. Moc se ti povedl. Přiznám se, že jsem těsto hodně ošidila, protože jsem neměla doma mandle, ale všem chutnalo.

    OdpovědětVymazat
  2. vypadá to bezvadně, mám hroznou chuť na marcipán! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Krásný hlavně na pohled, takový efektní a na chuť byl určitě také skvělý:)

    OdpovědětVymazat
  4. Ty odřezky by se určitě taky daly ještě nějak využít, ne? Třeba rozdrtit, smíchat s tou meruňkovou marmeládou, zbouchat nějaké kuličky a klidně ještě potáhnout tím marcipánem. Nebo tak něco :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo, jo, to určitě dají. Splácala jsem to se zbytkem krému z něčeho jiného. Samozřejmě se snědlo i to a ani si nikdo nestěžoval, že jim dávám okrojky se zbytky. ;-)

      Jen mi vždycky přijde líto, že peču něco s nějakým účelem a pak mi toho nevyužitá půlka zbyde.

      Vymazat
  5. Jee, tobe se to tak krasne povedlo, zavidim!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. diky, tohle me bavilo, takze i kdyz to bylo narychlo, dala jsem si zalezet.

      Vymazat
  6. To vypadá nádherně! a musí určitě i skvěle chutnat -chválím:)
    http://alittlebookfashion.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...