neděle 3. června 2012

Můj narozeninový dort

Zase po roce mám narozeniny. Každý rok řeším, jestli mám narozeniny tajit nebo ne. Nicméně postupem času jsem zjistila, že je to úplně jedno. Přednarozeninový deprese se dostaví pokaždý a o rok starší jsem vždycky taky, i když o tom nikdo (kromě mě) nevím. Letos jsem tomu nechala volný průběh a zatím celkem dobrý. :-)

černo-bílý dort

Narozeninový dort jsem dostala a byl výborný, Marcelo, ještě jednou díky. :-) Ale když mám ty narozeniny, tak musím stylově upéct dort i do práce na pondělní snídani.

černo-bílý dort

O tom, jaký bude uvnitř, jsem měla jasno už dlouho - red velvet s krémem s mascarpone a žervé, ale o tom, jak bude vypadat navenek, jsem přemýšlela až do včerejška. Nápadů bylo spousta, ale nějak jsem se nemohla rozhodnout. Nakonec zvítězil jednoduchý černo-bílý.

černo-bílý dort

S výsledným designem jsem spokojená, se zpracováním už tolik ne. Taky mi nějak nešel vyfotit, tak aby vypadal dobře. Tentokrát mám pocit, že v reálu vypadá líp než na fotkách. Ale co, úplně spokojená nebudu s výsledkem nikdy, vždyť se znám. :-)

Recept na dort jsem brala od joyofbaking.com. Uvnitř je krém taky podle joyofbaking.com, okolo pak máslový krém, tak aby šel pokrýt fondánem.

Recept:
U krému dávám množství na dávku na pokrytí celého dortu, i když jsem dělala poloviční porci jen dovnitř.

Ingredience:

Na korpus:
250 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
2 lžíce kakaa
120 g másla
300 g krystalového cukru
2 velká vejce
1 lžička vanilkového extraktu
240 ml podmáslí
2 lžíce tekutého barviva
1 lžička octu (já dávala vinný ocet, jiný doma nemám)
1 lžička jedlé sody 

Na krém:
225 g žervé
225 g Mascarpone
1 lžička vanilkové esence
110 g moučkového cukru
360 ml smetany ke šlehání (35-40 % tuku)

Postup:

Korpus:
Předehřejeme si troubu na 175°C a vymažeme formu na dort (23 cm).

Do jedné mísy prosejeme mouku sůl a kakao.

V druhé utřeme máslo dohladka, přidáme cukr a třeme, dokud nemáme světlou a nadýchanou směs (2-3 minuty). Postupně přidáme vejce, po každém dobře zamícháme. Přidáme vanilkový extrakt a také dobře promícháme.

Smícháme podmáslí s barvivem. Do máslové směsi po částech přidáváme moučnou směs a podmáslí. Nejdříve třetinu mouky, pak polovinu podmáslí, pak zas mouku, podmáslí a končíme moukou. Vždy dobře promícháme.

Poslední fázi musíme dělat rychle, v malé mističce smícháme ocet a jedlou sodu. Směs začne pěnit, rychle přidáme do těsta, vařečkou zamícháme a těsto hned přendáme do připravené formy.

Pečeme cca 50 minut, vyzkoušíme špejlí. Necháme pár minut chladnout a poté vyndáme na rošt, necháme úplně vychladnout.

Krém:
Utřeme mascarpone a žervé do hladka. Přidáme vanilkový extrakt a cukr a zamícháme. Po částech přidáváme smetanu a šleháme, aby vzniknul dostatečně pevný krém. Pokud je potřeba, přidáme více cukru nebo smetany. 

Dokončení:
Dort horizontálně rozřízneme na dvě části. Potřeme krémem spodní část, přiklopíme druhou částí a pokryjeme celý dort. Ozdobíme podle nálady.


 

7 komentářů:

  1. Jéééé já chci taky takhle krásný dort :)

    OdpovědětVymazat
  2. krásna torta a nádherne ozdobená ... a aj chuťovo musela byť vynikajúca :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) teď uz muzu potvrdit, ze byl i dobrý, zmizel tak rychle, ze jsem vnitřek ani nestihla vyfotit :)

      Vymazat
  3. Jednoduchý design, ale udělal opravdu hodně. Nejdříve mě napadlo, že je potažený marcipánem, ale je tam jen krém! Vypadá to naprosto úžasně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. :) Je opravdu potaženy. Dlouho jsem premyslela, jestli ho potahnout nebo ne. Nakonec jsem ho potahla, lip se s nim pak manipuluje.

      Vymazat
  4. Dort vypadá naprosto perfektně :)

    OdpovědětVymazat
  5. ňam! vypadá báječně :)
    a dodatečně všechno nejlepší :)

    OdpovědětVymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...