středa 1. srpna 2012

Kávové muffiny se skořicovou drobenkou

Nějak teď nestíhám psát na blog. Znáte to - léto, krásný počasí, grilování, večerní "zahrádkaření", sportování, narozený synovec, spousta pečení, nakupování, kultura, práce a na psaní už nezbývá ani energie, ani čas. Všechno ale poctivě fotím, tak sem třeba někdy za dlouhých zimních večerů ještě něco doplním. :-) Teď trochu hopem pondělní snídaně v podobě dvoubarevných kávových muffinů se skořicovou drobenkou.

Kávové muffiny se skořicovou drobenkou

 "Obyčejný" muffiny jsem (myslím) nepekla už celkem dlouho, takže recept objevený u Joy the Baker, byl o víkendu jasná volba. Teda hlavně kvůli tomu, že jsou rychlý a tyhle i velmi nenáročný na suroviny, takže jsem nemusela ani na nákup. Super. :-) Jo, a kromě toho jsou i moc dobrý. ;-)

Kávové muffiny se skořicovou drobenkouKávové muffiny se skořicovou drobenkou



Recept:
Ingredience:

Na těsto:
140 g másla
140 ml smetany na vaření (nebo mléka)
2 vejce
2 lžičky vanilkového extraktu
270 g hladké mouky
200 g krystalového cukru
2 a 1/4 lžičky prášku do pečiva
1 lžička soli
1 a 1/2 lžičky instantní kávy
1 a 1/2 lžičky teplé vody

Na drobenku:
40 g másla
60 g mouky
40 g cukru
1/2 lžičky skořice

Postup:
Rozpustíme máslo a na středním ohni ho necháme zhnědnout (dokud v hrnci nejsou vidět malé hnědé kousky). Trvá to relativně dlouho, ale pak se to stane hodně rychle, takže doporučuju sledovat. Odstavíme a necháme trochu zchladnout.

Předehřejeme si troubu na 180°C a formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky.

V misce smícháme smetanu, vejce a vanilku. Přidáme zhnědlé máslo. V druhé misce smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Do suché směsi přilejeme mokrou a zamícháme jen tak, aby vše bylo vlhké. Delší míchání způsobí, že muffiny budou tvrdší.

Těsto rozdělíme na poloviny (buď půlku rovnou dáváme do formiček, nebo já rozděluju do dvou misek, abych líp odhadla poloviny). Smícháme si kávu s vodou a přidáme směs do jedné půlky těsta. Zamícháme.

Do připravených formiček dáváme světlou směs a na ní tmavší. Vycházelo mi to cca 1 lžíce světlé a 1 lžíce tmavé směsi.

Připravíme si drobenku smícháním všech ingrediencí a "žmouláním" mezi prsty. A rovnoměrně rozdělím mezi muffiny. Normálně do drobenky dávám moučkový cukr, ale tentokrát (ani nevím proč) jsem dala krupici. Osobně mám radši verzi s moučkovým cukrem, ale kolegové si pochvalovali, jak to pěkně křupe mezi zuby. ;-)

Vložíme do trouby na 18 - 20 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda jsou upečené a necháme pár minut chladnout ve formě. Pak muffiny přendáme na rošt a necháme vychladnout úplně.

7 komentářů:

  1. A je tam káva aspoň trochu cítit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenom opravdu lehce. Pokud by to melo byt opravdu opravdu kavovy, pak bych tam urcite pridala. Zaroven bych to nerozdelovala na dve casti a delala jen kavove.

      Vymazat
  2. Hmmm, napadlo mě co místo rozpustné kávy přidat Caro? Mohlo by se to brát jako zdravější alternativa kávy :)

    OdpovědětVymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...