neděle 13. ledna 2013

Kokosky

Ještě jedna vzpomínka na vánoční pečení, aneb doháním resty. :-)

Kokoska

Každý rok o vánocích přemýšlím, co se udělat s bílky, které mi zbydou z pečení cukroví a vánočky. Posledních pár let si vždycky říkám, že zkusím makronky. Moc je nepeču, tak je to vždycky strašlivý stres, jestli vyjdou. Letošek sice není výjimkou a zas jsem se do nich pustila (a možná se tu časem taky objeví), ale upekla jsem i méně stresující kokosky. U nich se vůbec nemusíte strachovat, že vám popraskají, protože prostě popraskají a je to tak správně. Nebo že nevytvoří tu nohu, nevytvoří ji a zase je to správně. :-) A chuťově jsou výborný, jen teda hoooodně sladký, ale to kokosky být mají.

Kokoska

Pro recept jsem šáhla k Romanu Vaňkovi do Kouzel kuchyně Čech a Moravy. Recept uvádím v původním množství. Měla jsem 6 bílků a na váhu to bylo cca 210 g, takže jsem si podle toho zbytek upravovala.

Před rokem jsem pekla - Makronky s čokoládovým ganache

Recept:

Ingredience:
250 g bílků
430 g krupicového cukru
250 g strouhaného kokosu
50 g jahodového džemu

Postup:
Připravíme si vodní lázeň. Použijte větší hrnec a mísu, bílky během přípravy nabydou. Do hrnce dáme vodu a přivedeme ji k varu, pak teplotu snížíme a udržujeme lehké bublání. Na hrnec dáme mísu s bílky a cukrem, metličkou neustále mícháme, dokud směs není teplá a nejde z ní pára. Přidáme marmeládu a bílkovou směs vyšleháme v robotu nebo ručním šlehačem. Přidáme kokos a mícháme do vychladnutí.

Naplníme těstem cukrářský sáček a na plech vyložený pečícím papírem stříkáme kolečka o velikosti 2-5 cm. Před pečením je necháme oschnout, přibližně hodinu.

Pečeme v troubě rozehřáté na 130°C přibližně 20 minut, dokud nejsou hnědé. Pak teplotu snížíme o 20°C a pečeme ještě 5 minut. Jestli je kokoska hotová, vyzkoušíme odtrhnutím od papíru, pokud to jde, pak je hotovo. 

2 komentáře:

  1. Kokosky jsem taky už dělala, ale už si nepamatuju kolik jsem tam dávala bílků, to bych jsem se musela podívat a najít to někde v archivu.. :D
    Každopádně kokosky jsou skvělé v tom, že chutnají snad každému :))

    OdpovědětVymazat
  2. Kokosky jsou to nejlepší cukroví na světě. =) Letos jsem se pustila do jejich podoby s kondenzovaným mlékem, ale bylo to úžasné. Jinak knihu pana Vaňka také vlastním a těším se, až začnu zkoušet jeden recept za druhým =).

    OdpovědětVymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...