pondělí 28. ledna 2013

The Daring Bakers Challenge - Gevulde Speculaas

Lednová výzva nás přenesla do Holandska. Francijn z blogu Koken in de Brouwerij pro nás připravila tradiční holandský zákusek Gevulde Speculaas. Podle google translateru z holandštiny to znamená Nadívaný suchar, reálně to hodně připomíná perník (možná trochu tvrdší, teda aspoň u mě :-)) proložený vrstvou mandlové hmoty podobné marcipánu. Součástí výzvy byla příprava směsi koření i mandlové pasty ze základních ingrediencí.

Gevulde Speculaas

Francijn of Koken in de Brouwerij was our January 2013 Daring Bakers’ Hostess and she challenged us to make the traditional Dutch pastry, Gevulde Speculaas from scratch! That includes making our own spice mix, almond paste and dough! Delicious!

Gevulde Speculaas

Pokud máte rádi perník, mandle a marcipán, tohle vám bude určitě chutnat. Jak v rodině tak mezi kolegy jsou všechny tři ingredience velmi oblíbené, takže tahle sladkost měla úspěch. Jen jsem několikrát slyšela výtku, že je toho málo, tak příště asi rovnou dvojnásobek. :-)

Před rokem jsem pekla - Scones a Čokoládové želvičky / Chocolate Turtle cookies

Recept:

Nejdříve příprava směsi koření, první část je základní, druhá být nemusí. Já připravila vše. Jako díl jsem brala lžičku, ale můžete použít jinou měrnou jednotku, jen ten poměr musí zůstat stejný.

Základní:
Skořice - 40 - 60 % celého obsahu
Hřebíček (mletý) - 1 - 2 díly
Muškátový květ - 1/2 - 1 díl
Zázvor - 1/2 - 1 díl

Volitelné:
Bílý pepř - 1/2 - 1 díl
Kardamon - 1/2 - 1 díl
Koriandr - 1/2 - 1 díl
Anýz - 1/2 - 1 díl
Muškátový oříšek 1 - 2 díly

Mandlová pasta
Ingredience:
125 g mandlí
125 g krystalového cukru
1 velké vejce
1 lžička citronové kůry

Postup:
Ve food procesoru nameleme mandle, přidáme k nim cukr a ještě chvíli zpracováváme, abychom dostali velmi jemnou směs. Přidáme vejce a citronovou kůru a ve food procesoru spojíme na pastu.

Těsto
Ingredience:
250 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
150 g hnědého cukru typu Muscovado
špetka soli
2 lžíce směsi koření
175 g másla 

Postup:
Smícháme všechny suché ingredience, přidáme máslo a hněteme, dokud nemáme jemné těsto. Zabalíme do folie a necháme v lednici přes noc odležet.

Dokončení
Ingredience:
1 vejce
mandle

Postup:
Troubu zahřejeme na 180°C a vymažeme (nebo papírem vyložíme) plech o velikosti 20x26 cm nebo kulatou formu o průměru 26 cm.

Těsto si rozdělíme na dvě stejné části. První vyválíme tak, aby pokryla celou formu. Přeneseme a natlačíme ho do formy. Pomažeme třetinou rozšlehaného vejce. Na spodní plát rovnoměrně naneseme mandlovou pastu a znovu pomažeme třetinou rozšlehaného vejce. Vyválíme i druhou část těsta a přiklopíme ho na mandlovou pastu. Na závěr potřeme zbylým vejcem a ozdobíme mandlemi.

Dáme péct na 40 minut. Po upečení necháme úplně vychladnout.



7 komentářů:

  1. Už se těším až tu dobrotu ochutnám, chystám se na ní zítra. Vím, že jsem rejpal, ale v ingrediencích na dokončení nemáš mandličky. ;)

    OdpovědětVymazat
  2. pro mě asi trochu složitý, ale krása, dala bych si celej plech! nechceš něco poslat poštou? jsem vděčný strávník

    pragueneedsmorestyle

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Recept je sice dlouhý, ale je to celkem jednoduchý. :-)

      Vymazat
  3. Můj byl taky tvrdší, na okrajích dokonce dost křupal :D A musím říct, že i u nás to to rychle došlo myslím, že nic jiného takhle rychle nepošlo. :D A přišlo mi to i docela jednoduché, když si vezmeš jak jsou výzvy obvykle náročné :)

    OdpovědětVymazat
  4. Přidávám se do klubu křupavých speculaas :D Ale stejně to byla dobrota a jak rika Denisa nade mnou, bylo to podle me na DB celkem dost snadne :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já je nedělala, jsem střevo...:) příště-...:)

    OdpovědětVymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...