čtvrtek 14. února 2013

Marshmallows


Marshmallows mám v merku už pěkně dlouho, ale na pondělní snídani jsou takový divný. Takže to chtělo nějakou jinou příležitost. Nedávno jsem marsmallows nadhodila v práci a během hovoru mě napadlo, že bych mohla kolegy trochu potrápit na Valentýna. Už několik dní v práci slyším, jak jsou z tohohle svátku "nadšení", takže trocha růžového žužu je v práci jistě velmi potěší. :-) Původně to mělo být překvapení, ale jsem slepičí prdelka a vykecala jsem to předem. ;-)

marshmallows

Původní recept je z joyofbaking.com. Na marshmallows se většinou používá kukuřičný sirup. Ten jsem ale neměla, takže jsem použila alternativu v podobě zlatého sirupu (dá se koupit u Marks & Spenceru). Výsledek je spíš žužu, než marshmallows (i když je v tom jen malý rozdíl). 

marshmallows

A ještě dvě varování předem. V některých částech je potřeba buď robot, nebo víc než dvě ruce. A taky je to faaaaakt hodně lepkavé a lepí se to úúúúúplně všude. :-)


Recept:

Ingredience:
240 ml studené vody (používá se na dvě půlky)
20 g želatiny v prášku
400 g krupicového cukru
240 ml kukuřičného (nebo zlatého) sirupu
1/4 lžičky soli
2 lžičky vanilkového extraktu
Moučkový cukr na obalení

Postup:
Připravíme si formu 23x33 cm. Vymažeme ji lehce máslem, dno vyložíme pečícím papírem a vysypeme moučkovým cukrem (opravdu svědomitě). 

Do mísy robota (nebo mísy, ve které budeme šlehat ručním šlehačem) nalejeme 120 ml vody a nasypeme želatinu. Necháme nabobtnat přibližně 15 minut. 

V mezičase si připravíme sirup z cukru, kukuřičného nebo zlatého sirupu, 120 ml vody a soli. Vše dáme do velkého hrnce a za stálého míchání přivedeme k varu. Hrnec přiklopíme pokličkou a necháme vařit 2 minuty (tím se nám očistí stěny hrnce od cukru). Odklopíme a vaříme dál bez míchání, dokud teplota sirupu nedosáhne 118°C. Sundáme z ohně.

Zapneme robota na pomalou rychlost a opatrně pomalu přiléváme k želatině horký sirup. Pozor, sirup je opravdu horký. Pokud nemáme robota, musí nám s touhle fází někdo pomoct. Postupně přidáváme rychlost mixeru a šleháme cca 10 minut. Šleháním směs vychladne, zbělá a je velmi lepkavá. Že je dostatečně našlehané, poznáme podle jakoby plácavého zvuku, který směs při šlehání vydává. Přidáme vanilkový extrakt a ještě promícháme. 

Ušlehaný krém přendáme do připravené formy. Směs je opravdu hodně lepkavá a lepí se úplně všude. Snažte se co nejvíce směsi dostat do formy a nějak jí uhladit :-). Trochu pomáhá, když si ruce nebo stěrku lehce navlhčíte. Na závěr posypeme moučkovým cukrem. Necháme tuhnout cca 12 hodin (ideálně přes noc).

Marsmallow vyndáme z formy a sundáme z něj pečící papír. Nakrájím na kousky dle libosti (nejlíp to teda jde stříhat nůžkama, případně můžete použít vykrajovátka v různých tvarech) a lepkavé strany obalíme v moučkovém cukru. Po obalení ještě jednotlivé kousky poházíme v sítku, tak aby přebytečný cukr opadal (sladké je to i bez toho až až).


A ještě rada ohledně čistění mísy a hrnce, není to strašné, jak se může zdát. :-) Mísu s nalepenými zbytky marsmallows stačí napustit horkou kohoutkovou vodou a nechat rozpustit. V hrnci po sirupu dejte vařit vodu, varem se sirup rozpustí.

1 komentář:

  1. V mé záložce receptů mám marshmallowny už pěkně dlouho, ale asi to musí být hodně těžké :))
    Ale ty tvoje vypadají skvěle, tak nějak žužu :D:)

    OdpovědětVymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...