čtvrtek 23. května 2013

Jahodovo-rebarborové minikoláčky s drobenkou

Na rebarboru mám několik vzpomínek z dětství. Na zahradě u babí jsme ji vždycky trhali, ukusovali malý kousky a děsně se u toho šklebili. Doma jsme pak rebarboru vylepšili namočením do cukru, u toho jsme se už nešklebili. A pak z ní máma udělala koláč a to jsme se zas šklebili, protože nám nikomu nechutnal. :-)

Jahodovo-rebarborové minikoláčky s drobenkou


Posledních pár let vždycky touhle dobou koukám v různých časopisech na rebarboru, vzpomínám a říkám si, že bych měla něco upéct. Letos jsem se k tomu konečně dokopala, prošla archiv a vyhrabala recept z Gurmetu (z loňského dubna). Lehce jsem si ho upravila a jahodovo-rebarborový koláčky s drobenkou byly na světě. Kromě mého bratra se nikdo nešklebil a bráchu podezřívám z toho, že se šklebil jen proto, že jsem mu o té rebarboře řekla předem. :-) Byly totiž výborný.

V práci se našli kolegové, kteří nevěděli, jak čerstvá rebarbora chutná, tak jsem pro ně připravila ochutnávku i té. A to se zas všichni děsně šklebili. Sypký cukr jsme neměli, tak kolegyně vytáhla kostkový a ukusovala střídavě špalíček rebarbory a kostku cukru. :-)

Šklebení už bylo dost a tady je recept. 

Recept:
Na 24 minikoláčků

Ingredience: 
Na těsto:
220 g hladké mouky
2 lžíce krupicového cukru
špetka soli
150 g másla
50 ml studené vody

Na náplň:
600 g jahod
cca 8 stonků rebarbory
150 ml pomerančové šťávy (přibližně z 1 velkého pomeranče)
300 g krupicového cukru (případně víc či míň, podle chuti)

Na drobenku:
80 g hrubé mouky
40 g moučkového cukru
50 g studeného másla

Postup:
Těsto:
V robotu (food processoru) smícháme mouku, cukr a sůl. Přidáme na kostičky nakrájené studené máslo a několika impulsy zpracujeme do podoby drobenky. Přilejeme ledovou vodu a mícháme jen do okamžiku, kdy se začne těsto spojovat. Vyklopíme na pracovní plochu a rukama těsto lehce zpracujeme (jen tak, aby drželo u sebe, těsto nesmíme zpracovávat dlouho). Rozdělíme na dva díly, z každého vytvoříme malou placku, zabalíme do folie a dáme do lednice minimálně na hodinu (já ho tam měla přes noc).

Náplň:
Jahody a rebarboru omyjeme, očistíme (rebarboru oloupeme) a oboje nakrájíme na malé kousky. Do velkého hrnce dáme všechny ingredience a necháme pomalu probublávat, dokud není rebarbora měkká (trvá to cca 10 minut). Scedíme a šťávu necháme na mírném ohni dál odpařovat, až nám vznikne sirup. 2-3 lžíce sirupu vrátíme k ovoci, zbytek už v receptu nepotřebujeme (ale dá se to použít jinak, já si to nalila do lahve a s vodou je z toho výborná šťáva). Necháme vychladnout.

Drobenka:
Smícháme mouku a cukr. Přidáme k nim studené máslo rozkrájené na malé kousky. Žmouláním mezi prsty vytvoříme drobenku.

Dokončení:
Připravíme si formu na muffiny, vymažeme ji máslem.
Těsto si vyndáme z lednice (pokud tam bylo přes noc, vyndáme ho cca hodinu před tím, než s ním budeme pracovat). Rozválíme ho na tloušťku přibližně půl centimetru. Z těsta vykrajujeme o trochu větší, než je průměr muffinových formiček. Těstem vyložíme formičky. Dáme znovu do lednice na cca 30 minut.
V mezičase si rozehřejeme troubu na 180°C. Do košíčků rozdělíme náplň, posypeme drobenkou a dáme péct na 30 - 40 minut. Upečené koláčky poznáme podle toho, že drobenka a kraje těsta zezlátly.
Necháme ve formě stát 5 minut, pak vyndáme na rošt a necháme úplně vychladnout.

3 komentáře:

  1. řekni, žes lepší nejedla! :) vypadají nádherně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lepsi rebarborovy jsem nejedla, jen jsem jich zas tolik nejedla ;)

      Vymazat
  2. Rebarboru mám ráda. Koláč s rebarborou a drobenkou je výborný. Přidávám k rebarboře jablka.
    S jahodami jsem to nikdy nezkusila, tak je načase aby to bylo poprvé.

    OdpovědětVymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...