pondělí 27. května 2013

The Daring Bakers' Challenge - Swedish Prinsesstårta, aneb dort Princezna

Z dortových výzev bývám většinou nadšená, ale zrovna Princezna ve mě budí hrůzu už na pohled. Tolik šlehačky na hromadě je podle mě zvrhlost. 

Dort Princezna



Korena of Korena in the Kitchen was our May Daring Bakers’ host and she delighted us with this beautiful Swedish Prinsesstårta!

Pravda je, že tahle výzvy splnila účel a donutila mě upéct něco, co bych dobrovolně určitě nikdy nedělala. A po téhle zkušenosti určitě už nikdy dělat nebudu. Připravila jsem ho na jednu z rodinných oslav. Pro naší rodinu to úplně ideální dort není, se vztahem ke šlehačce jsme na tom všichni podobně jako já. Snědli jsme tak čtvrtku a pak nastalo dohadování, kdo si z oslavy kus dortu odnese. Tentokrát to ale probíhalo obráceně a každý se snažil nacpat ho ostatním. :-) Když už se někdo uvolil, že si malý kousek odnese, nastal jiný problém. U tohohle dortu se malý kousek prostě uříznout nedá!

Přiznám se, že se mi dort ani nechtělo moc fotit, takže i fotka je taková odfláknutá. Dlouho jsem i přemýšlela, jestli sem vůbec dávat recept, ale pak jsem si řekla, že to někomu třeba chutná, a že by se mohl hodit. :-) A uznávám, že korpus je docela dobrý, ten možná ještě někdy použiju. Dort jsem dělala podle receptu z Apetitu (mají i obrázkový postup, tak se případně inspirujte).

Recept:

Ingredience:

Na korpus:
4 vejce
kůra z jednoho citrónu
40 g slunečnicového oleje
120 g krupicového cukru
špetka soli
140 g polohrubé mouky

Na dokončení:
4 lžíce marmelády (použila jsem meruňkovou)
1 litr smetany ke šlehání
4 balíčky ztužovače (á 10 g)
1 konzerva (cca 300 g) mandarinek
0,5 kg fondánu
zelená gelová barva

Postup:

Korpus:
Předehřejeme si troubu na 180°C, vymažeme formu o průměru 23 cm.

Oddělíme si bílky od žloutků. Z bílků vyšleháme společně s cukrem a solí pevný sníh. Žloutky vyšleháme v druhé míse, do nich postupně za stálého šlehání přiléváme olej. Žloutky nalejeme ke sněhu a opatrně spojíme. Na závěr přisypeme mouku a spojíme. Těsto nalejeme do připravené formy a dáme péct na cca 25 minut. Korpus necháme vychladnout a vyndáme z formy.

Dokončení:
Obarvíme si fondán, gelové barvy stačí opravdu pár kapek. Necháme si kousek bílého fondánu na dozdobení. Vyšleháme si šlehačku se ztužovačem. Mandarinky necháme odkapat.

Korpus rozkrojíme. Spodní díl pomažeme marmeládou a šlehačkou. Na šlehačku rozložíme mandarinky a na ně zase šlehačku. Přiklopíme horním dílem a ten také pomažeme marmeládou. Na dort vyklopíme zbytek šlehačky a špachtlí vytvarujeme do podoby polokoule (šlehačkou pokryjeme i boky dortu). Dáme do lednice ztuhnout.

Rozválíme si zelený fondán a celý dort jím pokryjeme. Začistíme a dozdobíme podle nálady.

4 komentáře:

  1. Tak to je krása, tenhle dort je dort mého dětství :)

    OdpovědětVymazat
  2. Thanks for baking with me this month, even if the cake wasn't to your liking (I think - the Google translator is confusing!). I think it looks beautiful with all the little white flowers.

    OdpovědětVymazat
  3. Pááni, ten dort vypadá naprosto božsky:-)))
    Ajka

    OdpovědětVymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...