neděle 10. listopadu 2013

Perníkové muffiny s marmeládou a čokoládou

Hned vedle mi tu otevřeli nový farmářský obchod. Chtělo se mi tam zajít podívat, ale nám introvertům nedělaj úplně dobře takový ty obchody téměř bez lidí, kde čekaj natěšení prodavači a hned vás chtějí oslovit. No, trvalo mi téměř dva týdny, než jsem se odhodlala tam vejít. A víte, co? Bylo to super. :-) Příjemně milí lidi, výborný chleba a šunka (víc jsem toho na po prvý nekoupila). Takže jsem hned druhý den šla pro další čerstvý chleba. Na po druhý jsem si krámek prošla trochu víc a objevila spoustu úžasných věcí, který se mi hodí na pečení. Pak jsem prošla recepty, které čekaly na doplnění některých ingrediencí a vybrala tyhle perníkový muffiny.

perníkové muffiny s marmeládou a čokoládou

Původně jsou muffiny bez marmelády a čokolády, ale takhle samotný mi zas tak moc nechutnaly. Takže jsem až po upečení přemýšlela jak je upravit a řekla jsem si, že je naplním marmeládou. Vytáhla jsem marmeládu, naplnila jím cukrářský sáček. Do muffinu udělala špějlí vždycky díru a špejlí párkrát (tou jednou dírou) muffin propíchla, abych udělala prostor na marmeládu. A pak jsem je chtěla naplnit. No, jsem pěkná trubka. Měla jsem marmeládu s kousky ovoce a samozřejmě, že se mi ucpala špička. Takže poučení, pokud máte marmeládu s kousky ovoce, nejdřív ji propasírujte! Pak jsem nějak chtěla zamaskovat díru po vpichu, takže jsem nahoru dala čokoládu. Nakonec teda byly muffiny s marmeládou a čokoládou a byly super.


Recept:
Ingredience:
300 g hladké mouky
2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky soli
2 lžičky mletého zázvoru
1/2 lžičky mleté skořice
1/4 lžičky mletého hřebíčku
1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
špetka mletého nového koření
2 velká vejce
90 g světlého třtinového cukru
250 ml podmáslí
120 ml slunečnicového oleje
3 lžíce melasy

300 g marmelády
200 g čokolády (dle chuti hořkou či mléčnou)

Postup:
Předehřejeme si troubu na 200°C. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky.

V jedné misce smícháme mouku, jedlou sodu, sůl a koření.
V druhé šleháme nejdříve jen vejce. Po chvíli přidáme cukr a šleháme několik minut, dokud směs nezhoustne a nenabyde (trvá to klidně 10 minut). Přimícháme podmáslí, slunečnicový́ olej a melasu. Mícháme směs do hladka. Na závěr přidáme moučnou směs a zamícháme tak, aby se suchá směs navlhčila.

Naplníme připravené košíčky a dáme péct na cca 22 minut. Otestujeme špejlí, pokud na ní zůstane jen pár drobků, jsou muffiny hotové. Necháme je 5 minut chladnout ve formě, pak je přendáme na rošt a necháme vychladnout úplně.

Marmeládu si dáme do cukrářského sáčku s tenkou špičkou. Pokud máte marmeládu s kousky ovoce, nezapomeňte ji předem propasírovat. Do muffinů uděláme špejlí díru a cukrářským sáčkem je plníme marmeládou.

Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni a polejeme muffiny (dělala jsem to lžičkou). Necháme ztuhnout.

5 komentářů:

  1. Vypadají skvěle :))) V nejbližší době zkouším :)))

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, vyzkoušela jsem a byly moc dobré, úžasně perníkově voněly (teda rodině nějak nechutnaly, ale já je určitě zopakuji v podobě litého perníku). Do formiček jsem dala lžíci těsta, lžičku domácích povidel a zase lžíci těsta, a je to výborný "zlepšovák" :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc za zpravu, povidla jsou vyborny napad :)

      Vymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...