neděle 16. března 2014

Datlové tyčinky

Datlový tyčinky už dělám celkem dlouho a je to tak jednoduchý, že jsem mě ani nenapadlo to sem dávat. Postupně se mě ale víc a víc lidí ptá na recept, tak tady je. Jsou neuvěřitelně jednoduchý, jen umixujete a je to, žádné pečení.


datlová tyčinka


Základ jsou samozřejmě datle, zbytek je už vaše volba. Já dodržuju pravidlo třetin - třetina jsou datle, třetina nějaké oříšky a třetina rozinky, brusinky, sušené švestky, nebo cokoliv podobného. A potom můžete přidat cokoliv dalšího. Ani nevím, co všechno už jsem zkoušela přidat, tak jen namátkou - kakao, lístky máty, citronovou kůru a šťávu, ovesné vločky, vanilkový extrakt, ... V podstatě můžete přidat cokoliv se dá rozmixovat. Až narazíte na nějakou geniální kombinaci, pošlete mi ji. :-)
Z oříšků nejčastěji používám mandle a podle mě jsou výborné ještě kešu. Ty jsou takové víc mazlavé, až krémovité.

Tyčinky jsou naprosto ideální jako svačina na výlety. Jednoduchý na přípravu, dobře se nosí, dobře se jedí, jsou výživný, dodají dost energie a s přimhouřenýma očima jsou i zdravý.

Základní recept: 
Množství vyjde na cca 8 tyčinek

Ingredience:
0,5 hrnku sušených datlí
0,5 hrnku mandlí (nebo jiných ořechů)
0,5 hrnku rozinek (nebo jiných sušených plodů)

Postup:
Můžete dát všechno do food procesoru / mixeru a mixujeme, dokud se hmota nelepí k sobě. Mě se osvědčilo nejdříve podrtit ořechy a k nim teprve přidat ostatní ingredience. Datle navíc předem krájím na menší kousky. Mixování je pak rychlejší a nepotřebuju tak výkonný mixer.

Směs vysypeme na kus pečícího papíru a uplácáme z něj hranatou placku o tloušťce cca jednoho centimetru. Zabalíme do papíru a dáme do lednice (nebo mrazáku) ztuhnout. Když je hmota tuhá, nakrájíme na požadovanou velikost a jednotlivě zabalíme. Postupně jsem testovala různé materiály pro balení a na běžnou svačinu to balím do pečícího papíru, pokud chci něco trochu hezčího, používám celofán. Nabízí se alobal, ale moje zkušenost je, že se to pak špatně sundává.

6 komentářů:

  1. Pěkný a jednoduchý recept. Určitě jako svačinku musím vyzkoušet

    OdpovědětVymazat
  2. Hmm to vypadá dobře určitě vyzkouším

    OdpovědětVymazat
  3. Myslíte, že by se do tohoto receptu dal zakomponovat i zelený ječmen, jako je to v této http://www.zelena-oaza.cz/zelene-potraviny/datlova-tycinka-s-mladym-jecmenem/ ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Osobne se zelenym jecmenem nemam zadne zkusenosti, nicmene tenhle recept je hodne flexibilni, takze bych to klidne vyzkousela. Dejte mi pripadne vedet, jaky byl vysledek. Diky. :)

      Vymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...