čtvrtek 22. května 2014

Kremrole

Řekla bych, že už je na čase zase něco napsat. Když tak vzpomínám, co jsem za posledních pár měsíců pekla a nenapsala o tom (je toho spousta), první vyskočí kremrole. Pekla jsem je hned několikrát a mám pocit, že bych je mohla péct klidně každý týden. :-)

kremrole



Postupně jsem testovala různé verze a hlavně se je učila správně namotat na trubičky. Není to sice žádná věda, ale potřebovala jsem pár pokusů, abych zjistila, jak tence vyválet těsto a jak pevně je namotat. No, už třeba vím, že když těsto vyválím moc tence, jsou pak kremrole "trošičku" děravý. Na chuti to ale naštěstí nic nemění. :-)


Mám jen malé trubičky, takže jsem měla vždy takový jednohubky (ale zas jich bylo víc :-) ). Vždycky mi zbyl krém - úzké trubičky (cca 1 cm) = málo krému. Poměr těsta a krému tak není úplně ideální, chtělo by to větší. Když jsem ale koukala po větších, zjistila jsem, že jsou neuvěřitelně drahý (aspoň ty, na který jsem narazila na internetu). Tak se ptám, nemáte někdo silnější a větší trubičky, které nepoužíváte a nevadilo by vám se jich zbavit? :-) 

slunecnice / sunflower


Těsto na kremrole je z Apetit kuchařky Dorty a dezerty. Jestli se vám nechce dělat s těstem (ale je fakt jednoduchý), můžete použít listové těsto. Výsledek je taky fajn. Krém jsem dělala podle kuchařky Romana Vaňka Poklady klasické české kuchyně. Dělala jsem ho z menší dávky, ale i tak mi zbyl. Tak pokud máte menší trubičky (jako já), udělejte klidně ještě menší dávku.

Recept na cca 30 kremrolí:

Ingredience:

Na těsto:
250 g hladké mouky
120 g změklého másla
120 ml smetany ke šlehání
1 žloutek

1 celé vejce na potření

Na krém:
3 bílky
300 ml vody
300 g krupicového cukru

Postup:

Těsto:
Jednoduše dáme dohromady všechny ingredience (mouku, máslo, smetanu a žloutek) a vytvoříme hladké těsto. Zabalíme do potravinářské fólie a dáme na cca hodinu do lednice.

Předehřejeme si troubu na 180°C. Těsto vyválíme tak na 4 mm. Prošleháme vejce a celý plát jím potřeme. Rozkrájíme na proužky široké cca 1,5 cm, délku si vyzkoušejte podlé svých trubiček. Namotáváme na trubičky (pomazanou stranou nahoru) tak, aby se kraje těsta trochu překrývaly. Moc neutahujeme. Položíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct na cca 15 minut (dozlatova).

Kremrole necháme vychladnout a sundáme (opatrně).

Krém:
Do kastrolku dáme 180 g cukru a vodu, přivedeme k varu. Na mírném ohni pak vaříme 30 minut.

Ušleháme bílky se zbylým cukrem (120 g) do polotuha. Za stálého míchání pomalu vlijeme horký cukrový rozvar a šleháme, dokud směs nevychladne na pokojovou teplotu. (Pozor, cukrový rozvar je opravdu horký, pokud nemáte robota, zavolejte si někoho na pomoc, kdo vám rozvar bude k bílkům přilévat, zatímco vy budete šlehat.)

Dokončení:
Krém dáme do cukrářského sáčku s kulatou špičkou a naplníme kremrole z obou stran. Dáme na talíř, pocukrujeme a popereme se s rodinou, aby nám nějaké zbyly. :-)

5 komentářů:

  1. Díky za recept! Moje mamča dělá ty nejlepší kremrole na světě :) Porovnám její recept s tímto a kdyžtak zkusím i tvou verzi :) Valerie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Porovnej a pokud budou lepsi ty vase, posli recept :-)

      Vymazat
    2. Určitě :) Zrovna před 2 týdny je dělala na tátovy 50tiny :)

      Vymazat
  2. Také ráda peču kremrole a používám tyhle trubičky, mám je odsud http://www.obchudekubalonku.cz/detail/4328502/trubicky-na-kremrole-sada-10-ks . Pěkný večer. Boža

    OdpovědětVymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...