neděle 6. července 2014

Marshmallow dort s jahodama

Na rodinné oslavy mám s dortem vždycky úplně volnou ruku. To je super a zároveň je to strašně stresující. Ne že bych nevěděla, co upéct, naopak mám vždycky tolik věcí, které bych chtěla upéct, že se nemůžu rozhodnout, co vyzkouším. Většinou to dopadne tak, že několik dnů / týdnů přemýšlím, přeskakuju z jednoho nápadu na druhý. Pro něco se už už rozhodnu a pak to na poslední chvíli změním, protože prostě narazím na úplně novou věc a musím ji hnedka zkusit. Přesně takhle to bylo s tímhle marsmallow dortem.

marsmallow dort


Když se řekne marshmallow dort, představím si nadýchaný, lepivý a strašlivě sladký dort. Nadýchaný a lepivý určitě je, ale překvapivě není přeslazený. Kombinace piškotu a marshmallows s ovocem je super, vznikne z toho lehký nadýchaný dort.

marsmallow dort

Musím upozornit, že výroba je marshmallow náplně je hodně lepivá záležitost. Vždycky skončím tak, že moje kuchyň i já jsme úplně olepené lepivou cukrovou hmotou. Ale nebojte, vodou to jde velmi dobře dolu a nic si tím nezničíte. :-)

marsmallow dort

A pozor při výrobě, pracuje se i s velmi horkým sirupem, tak opatrně, ať se nepopálíte. Při výrobě používám robota, ale jde to i s ručním šlehačem, jen vám pak někdo musí pomoct při nalévání sirupu k želatině.

Na původní recept jsem narazila na stránkách Donala Skehana.

Postup:

Ingredience:

Na piškotový korpus 

Můžete použít jakýkoliv piškotový korpus, tohle je piškot, který běžně používám já. Pekla jsem ve formě s průměrem 23 cm, je to celkem dost těsta, takže pokud máte nízkou formu, použijte pečící papír na zvýšení formy. 

1 hrnek horké vody
1 hrnek oleje
6 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
300 g krupicového cukru
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr

Na marsmallow náplň:
20 g práškové želatiny
75 ml studené vody na želatinu
100 ml studené vody do sirupu
450 g krupicového cukru
150 ml javorového sirupu
200 g jahod

Postup:

Na korpus:
Předehřejeme si troubu na 180°C a dortovou formu o průměru 23 cm vyložíme pečícím papírem (pokud máte nízkou formu, vyložte formu tak, aby pečící papír po stranách převyšoval formu).

Z bílků si vyšleháme pevný sníh a dáme stranou. Žloutky, olej a vodu ušleháme do pěny a přidáme cukr a vanilkový cukr. Ještě pár minut šleháme. V další míse si smícháme mouku a prášek do pečiva. Moučnou směs po částech přidáváme do žloutkové směsi a vždy zamícháme. Nakonec do těsta opatrně vetřeme sníh.

Těsto nalejeme do formy a dáme péct na 50 - 60 minut. Vyzkoušíme párátkem, pokud po zapíchnutí a vytažení z dortu zůstane čisté, je dort upečený. Necháme vychladnout.

Na marshmallow náplň:
Rozmačkáme si jahody. Do mísy od robota dáme 75 ml vody, poprášíme želatinou, zamícháme a necháme několik minut stát, aby želatina nabobtnala.

V mezičase si připravíme sirup. Do většího hrnce se silnějším dnem nalejeme 100 ml vody, nasypeme krupicový cukr a přilejeme javorový sirup. Dáme na plotnu a za stálého míchání přivedeme k varu (cukr by měl být úplně rozpuštěný). Poté ztlumíme žár, přestaneme míchat a na 2 minuty přiklopíme pokličkou (tím se omyje cukr ze stran hrnce a předejdeme tak krystalizaci). Po dvou minutách odklopíme a do hrnce dáme cukrářský teploměr. Necháme směs dojít k teplotě 130°C. Okamžitě sundáme z plotny. Zapneme robota se šlehací metlou a velmi pomalu přiléváme sirup k želatině. Když je směs spojená, zvýšíme obrátky a šleháme několik minut. Směs několikanásobně naběhne a úplně zbělá. Zároveň je velmi lepivá.

Do marshmallow krému přidáme rozmačkané jahody a ručně metlou zamícháme.

Dokončení:
Dort si dvakrát prokrojíme. Na dno formy (vyložené pečícím papírem, dno i strany) dáme první plát piškotu. Na něj pak dáme polovinu marshmallow krému, přiklopíme další vrstvou piškotu, na piškot přijde druhá půlka marshmallow krému a nahoru poslední (nejhezčí) část piškotového korpusu. Dáme do lednice ztuhnout. Stačí hodina, ale dort mi přišel lepší, když se rozležel do druhého dne.

Vyndáme z formy, odlepíme pečící papír ze stran, horní vrstvu pocukrujeme a ozdobíme. Můžeme podávat.

1 komentář:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...