úterý 28. června 2011

Klasické české kynuté buchty

Minulý víkend jsem pekla klasické české buchty. Přemýšlela jsem o nich už dlouho, ale vzhledem k pracnosti se mi do nich vůbec nechtělo. Tentokrát se ale sešlo několik dobrých důvodů a já se do nich opravdu pustila.




První důvod byla dovolená mých rodičů. Chtěla jsem jim na cestu něco upéct. Druhým důvodem byl nevinný dotaz kolegy. Před víkendem se kolega ptá, co že budu na pondělí péct, o co s ohledem na jeho dovolenou přijde a dodal "doufám, že ne něco makovýho!". Ano, má rád mák. Jen tak jsem plácla "no jasně, chystám se na makový buchty. :-)". Tohle nevinné plácnutí se mi ale v hlavě pěkně rozleželo a došlo mi, že buchty jsou přesně to, co potřebuju. :-)

1. Rodičům dám na cestu buchty... krásně symbolické
2. Poprudím kolegu... přece si o to řekl :-)
3. Upeču něco, k čemu se už dlouho chystám.

Při hledání receptu jsem otevřela kuchařku, kterou pro pečení moc často nepoužívám - Kuchařku pro dceru. Kuchařka je psaná krásně polopatě pro totální začátečníky (to mi naprosto vyhovuje při vaření:-) ), pečení ale přecejen zvládám trochu lépe. Přišlo mi ale, že pro takovouhle totální klasiku je to ideální.

A zase zapracovala náhoda, v kuchařce je recept pouze na tvarohovou a povidlovou náplň. Makovou náplň jsem nakonec nedělala, zaprvé ji nemám ráda a zadruhé jsem kolegu nechtěla trápit tak moc. (Na obrázku náplň vidět není, takže jsem si ho i tak mohla krásně vychutnat :-) )

Vyhradila jsem si sobotní dopoledne a brzké odpoledne a pustila se do práce. Všechno šlo krásně hladce až do zpracovávání těsta. Po několika minutách ručního zpracovávání jsem si začla pořádně nadávat, co jsem to zas měla za "geniální" nápad. Když už jsem ale začla, musím to dodělat.

Výsledek byl myslím dobrý - buchty vypadaly i chutnaly jako buchty a krásně jsem si zaposilovala ruce. Nicméně, jen tak je znovu dělat nebudu. :-)




Ingredience:

Na buchty:
500 g polohrubé mouky
100 g másla
100 g krupicového cukru
30 g čerstvého droždí
250 ml vlažného mléka
2 žloutky
špetka soli
50 g rozpuštěného másla na pomazání buchet a pekáče

Na náplně:
100 g povidel
2 lžíce cukru
1 lžička rumu
250 g měkkého tvarohu
hrst rozinek
1 vejce
2 lžíce cukru

Postup: (trochu ho oproti kuchařce zjednodušuju :-) )
V hrníčku připravíme kvásek z droždí, lžičky cukru, 50 ml vlažného mléka a 1 lžíce mouky. Necháme kvásek vyběhnout.

Prosátou mouku smícháme s cukrem a solí. Rozpustíme máslo a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Uprostřed mouky uděláme důlek a do něj vlijeme kvásek, vlažné mléko a máslo a nakonec přidáme žloutky (pokojové teploty). Vařečkou vše smícháme na těsto. Těsto propracováváme dokud není hladké a na povrchu se netvoří bubliny. Trvá to 10 - 15 minut, pokud máte nějakého pomocníka, využijte ho :-).

Propracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout 2-4 hodiny na teplém místě. Po každé hodině těsto vždy trochu propracujeme.

Připravíme si obě náplně. V jedné misce smícháme povidla s cukrem a lžičkou rumu. Ve druhé rozetřeme vařečkou tvaroh s cukrem a vejcem a nakonec vmícháme omyté rozinky.
Vnitřek pekáče o velikosti asi 30x40 cm (já měla dva menší) potřeme částí másla určeného na vymazávání.

Těsto buď můžeme po vykynutí vyklopit na vál, rozválet a rozkrájet na stejné díly. Nebo z misky lžící vykrajujeme stejné díly těsta a jen je v ruce rozmáčkneme na placku. Mě se válet nechtělo, takže jsme volila druhou variantu. Do středu každého dílu těsta dáme náplň, spojíme k sobě všechny 4 rohy, stlačíme strany, aby nezůstaly žádné otvory. Spojem dolů dáváme buchty na pekáč cca 1-2 cm od sebe.

Troubu zahřejte na 180°C. Všechny uzlíčky těsta vydatně potřete zbytkem másla (já musela rozpustit ještě další). Po upečení pak půjdou buchty pěkně oddělit.

Pekáč vložte do trouby a pečte do zlatohněda, v kuchařce je napsáno, že to trva asi hodinu, já dělala menší buchty a byly upečené už za cca 35 minut. Buchty vyndejte z trouby a v pekáčku je nechte až téměř do vychladnutí. Vyklopte, rozdělte, pocukrujte a máte hotovo. :-)

1 komentář:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...