Scones jsou strašlivě jednoduchý a rychlý. Za půlhodinky je hotovo včetně pečení. Tradičně se připravují k snídani nebo "čaji o páté". Snídani jsem už nestihla, takže druhá varianta se nakonec dopadla jako večeře o šesté.
První várka nějak rychle zmizela ještě za tepla, tak jsou totiž nejlepší. A protože je to fakt rychlý a dobrý, dělala jsem okamžitě druhou dávku (s malou obdobou v podobě brusinek).
Tradičně se jedí s marmeládou a clotted cream. Vzhledem k neplánovanému impulsivnímu pečení, jsem testovali jsme různá mazání - máslo, hrušková povidla, švestková povidla s jogurtem, sýr či paštiku. Můj favorit jsou povidla s jogurtem.
Recept jsem vzala od Meg v kuchyni, ale teď můžete najít receptů spousty, jednalo se totiž o lednovou výzvu The Daring Bakers.
Ingredience:
140 g hladké mouky
10 g prášku do pečiva (cca 2 lžičky)
špetka soli
30 g másla (opravdu chladné)
120 ml mléka
brusinky (doplňovala jsem je do druhé varianty v druhé variantě)
Postup:
Předehřejeme si troubu na 240°C a plech vyložíme pečícím papírem.
Mouku, prášek do pečiva a sůl třikrát prosejeme. Přidáme chladné máslo a vytvoříme drobenku (máslo můžeme nastrouhat a jen lehce s moukou promíchat). Přilejeme téměř všechno mléko (podle potřeby pak dolejeme zbytek) a lehce promícháme tak, aby vzniklo lepivé hutné těsto. Vyklopíme na hodně pomoučený vál a několikrát přeložíme (nemusíme hníst). Uděláme si placku o tloušťce asi 2 centimetry, vykrájíme kolečka o průměru cca 5 centimetrů. Přesuneme je na plech, pomažeme mlékem a dáme péct.
Pečeme 8 až 10 minut, dozlatova. Vyndáme, necháme lehce vychladnout a můžeme jíst.
Můžu se zeptat, když jsi to podruhé dělala s těmi brusinkami, tak jsi ty brusinky přidala přímo do toho těsta?:)
OdpovědětVymazatano, přidávala jsem je do té jakoby drobenky, lehce zamíchala a pak pokračovala s mlékem.
VymazatBrusinky většinou předem ještě rozkrájím na malé kousíčky.
Díky.
Vymazat