neděle 2. prosince 2012

Maková omluva


Ač nerada, musím přiznat, že jsem se v pátek zas jednou chovala jako totální kráva. Byla jsem fakt hnusná na kolegy, kteří si to samozřejmě vůbec nezasloužili. Doteď mě hryže svědomí, tak se pokusím omluvit aspoň speciální snídaní. 

Makovec

Ve čtvrtek jsem zas jednou narazila na lidskou blbost a neomalenost. A dohromady s únavou mě dostaly do pěkně blbý nálady i na celý pátek. Když pak přišla jedna malá nepříjemnost, která by normálně nestála ani za řeč, vyjela jsem jako ta kráva. A pak znovu a znovu a znovu... Když jednou začnu, jsem k nezadržení. :-( A nejhorší je, že si při zpětném zhodnocení myslím, že to byla moje blbost. 

Takže se veřejně omlouvám všem, na který jsem byla v pátek hnusná. A slibuju, že se budu snažit, aby se to moc často nestávalo. Věřím, že tenhle rok se to už nestane. :-)

Makovec nemám vůbec ráda, ale doufám, že milovníkům máku bude chutnat. Vzhledem ke zdroji, doufám, že je i dobrý (mě obecně makovec nechutná, tak mi moc nechutná ani tenhle). Je podle kuchařky Romana Vaňka Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček a ta ještě nikdy nezklamala.

V průběhu příprav mě překvapily dvě věci:
  1. Těsto bylo hodně tekuté. Zpětně jsem kontrolovala recept a myslím, že jsem vše udělala správně, a upečený výsledek vypadá, tak jak má. Tak to asi bude správně. :-)
  2. Nějak jsem si nevšimla poznámky, že těsto je na dvě formy na biskupský chlebíček. Počítala jsem jen s jednou. Po chvíli hledání vhodné formy jsem těsto nalila do pekáče na buchty a bylo to tak akorát, jen se to pak peklo déle, než uvádí recept. A teď toho mám strašlivě moc.  
Před rokem jsem pekla - Narozeninový dort Hello Kitty
Recept
Na 2 formy na biskupský chlebíček

Ingredience:
125 g másla
400 g krupicového cukru
5 vajec
400 g mletého máku
400 g hladké mouky
2 prášky do pečiva
750 ml mléka

Postup:
Předehřejeme si troubu na 160°C a vymažeme nebo pečícím papírem vyložíme dvě formy na biskupský chlebíček.

Máslo s cukrem vyšleháme do světlé pěny. Postupně za stálého míchání přidáme vejce. 

V druhé misce smícháme mouku, mák a prášek do pečiva. Za stálého míchání přidáváme do máslové směsi. Nakonec přidáme mléko a těsto umícháme dohladka.

Nalejeme do připravených forem a dáme péct na 30 minut. Vyzkoušíme párátkem a necháme vychladnout.

3 komentáře:

  1. každý máme někdy špatný den - maková omluva to určitě spraví!

    OdpovědětVymazat
  2. jé, přesně tohle se dělalo u nás doma, když jsem byla malá :). To musím upéct! Děkuji za recept

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem makový člověk, takže jsem neodolala a musela předevčírem vyzkoušet. Do 1 formy na biskupský chlebíček se mi to zdálo málo, tak jsem rovnou udělala z celé dávky. Pravda, málo toho nebylo, takže jsem všechno těsto vlila do dortové formy o průměru 26 cm a bylo to akorát. Pekla jsem snad 1,5 hodiny a zkoušela špejlí. Musím říct,že je VÝBORNÝ!!! Čtvrtku jsem nabalila tatínkovi, čtvrtku už stihla sníst na snídaně a zbylou polovinu vezmu zítra do práce. V každém případě je úžasně vláčný a šíleně dobrý :-) Díky za recept!!!

    OdpovědětVymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...