středa 13. února 2013

Čokoládový (skoro) fudge

Před časem jsem na dovolený v Cornwallu poprvé ochutnala fudge a zamilovala se do něj. Klasicky je to hodně podobné karamelkám, jen to není tak žužlavé, konzistencí je to víc podobné nugátu. V Corwallu byl na každém rohu specializovaný obchůdek s fudgem a každý měl svoje speciální příchuti. Myslím, že jsem tam nenarazila na žádnou, která by mi nechutnala. :-)

Cokoladovy fudge

Bohužel tak dobrý jako tam, jsem už pak nejedla. U nás na něj člověk moc nenarazí, a když už narazí (třeba u Marks & Spencera), tak to není domácí a není to ono. Sama jsem se nějak neodhodlala pustit se do přípravy. Vždycky mi přišla složitá a příliš náročná na přesný postup. Teď jsem narazila na tenhle ultrajednoduchý recept a prostě ho musela vyzkoušet.

No, výsledek sice není klasický fudge, jak si ho pamatuju z Cornwallu, ale když má člověk rád čokoládu, tak mu tohle bude určitě chutnat. Mě to teda rozhodně chutnalo.

Před rokem jsem pekla - Čokoládové financiers (bezlepkové)

Recept:

Ingredience:
200 g ořechů (směs podle chuti, případně může být nahrazeno např. brusinkama, rozinkama, kandovaným ovocem, apod.)
400 ml slazeného kondenzovaného mléka (je to cca 1,5 plechovky)
400 g hořké nebo mléčné čokolády
30 g másla
2 lžičky vanilkového extraktu

Postup:
Vyložíme si alobalem formu o velikosti 23x23 cm.

Čokoládu nakrájíme na malé kousíčky. Spolu s máslem a kondenzovaným mlékem ji velmi pomalu a při častém míchání ve vodní lázni rozpouštíme. Voda v hrnci by nám měla jen lehounce bublat. Rychlé rozpuštění by způsobilo hrudky.

Sundáme z ohně a vmícháme vanilkový extrakt a ořechy (nakrájené na menší kousky). Nalejeme do připravené formy, uhladíme povrch a necháme několik hodin tuhnout (při pokojové teplotě). Nechala jsem tuhnout přes noc.

Fudge je velmi sytý a sladký, takže se krájí na malé kousky. Abychom docílili ostrých řezů, namočíme nůž do horké vody a necháme chvíli ohřát, otřeme utěrkou a řežeme. Po každém řezu opět namočíme na pár sekund do vody, otřeme od vody a zbytků čokolády.

2 komentáře:

  1. Ve spíži se mi vyskytlo salko a nevím, co s ním, protože takové věci takřka nepoužívám. Ale tohle vypadá velmi jedle :)

    OdpovědětVymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...