pondělí 27. května 2013

Rebarborové koláčky

Máte pocit, že tu rebarborové koláčky nedávno byly? To máte naprosto správný, minulý týden. No jo, je sezóna, tak toho musím využít. :-)

Rebarborové koláčky



Tentokrát je to lehce zdravější verze, alespoň z pohledu korpusu. V té náplni je toho cukru dost, rebarbora holt chce trochu přisladit. Mě se jí, myslím, povedlo přisladit trochu moc. :-) Po ochutnání mi to přišlo hodně sladký, tak jsem ještě nahoru opražila ovesný vločky a pokusila se to trochu vykompenzovat.

Košíčky jsem dělala podle sušenek, které jsem před časem pekla (mimochodem, s fíkovou náplní byly výborné), a náplň upravila podle receptu ze smittenkitchen.com.

Recept:

Ingredience:
Na 24 koláčků 

Na košíčky:
100 g hladké mouky
100 g hnědého cukru typu Muscovado
0,5 lžičky prášku do pečiva
0,25 lžičky soli
0,5 lžičky skořice
120 g másla
100 g ovesných vloček
0,5 lžičky vanilkového extraktu
2 lžíce mléka

Na náplň:
700 g očištěné rebarbory
150 g tmavého cukru typu Muscovado
půlka vanilkového lusku
hrst ovesných vloček

Postup:

Těsto na košíčky:
Ve food procesoru nebo ručně smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a skořici. Přidáme studené máslo nakrájené na kousky a vytvoříme konzistenci drobenky. Přidáme vločky, mléko a vanilkový extrakt a smícháme jen tak, aby těsto drželo u sebe. Zabalíme do folie a dáme do lednice ztuhnout tak, aby se těsto dalo rozválet (já ho tam nechala přes noc). 

Náplň:
Očistíme rebarboru a nakrájíme ji na kousky cca 1 cm velké. Přibližně třetinu si dáme stranou (tu přidáme později), zbylé 2/3 dáme do velkého hrnce, přidáme cukr. Vanilkový lusk rozřízneme a vyndáme semínka. Semínka i lusk přidáme k rebarboře. Dáme na plotnu, zakryjeme pokličkou a začneme pomalu vařit. Začínáme při nízké teplotě, aby rebarbora pustila tekutinu (necháme vařit cca 15 minut). Následně zvýšíme teplotu, sundáme pokličku a vaříme dalších cca 15 minut, nebo dokud se rebarbora úplně nerozmělní a nemáme konzistenci marmelády.
Sundáme z ohně, vyndáme vanilkový lusk a přidáme třetinu rebarbory, kterou jsme si na začátku dali stranou. Zamícháme a vylejeme na velký talíř, kde náplň necháme zcela vychladnout.

Dokončení:

Vymažeme si formu na muffiny.
Těsto rozválíme na cca 0,5 cm silnou placku a vykrajujeme kolečka o průměru cca 9 cm (nebo o kousek větší než máte formu). Kolečka dáme do formy na muffiny a vytvoříme z nich košíčky.
Do košíčků rovnoměrně rozdělíme náplň a dáme do lednice alespoň na 30 minut.
Rozehřejeme si troubu na 180°C a dáme péct na přibližně 25 - 30 minut. Vyndáme, necháme stát 5 minut ve formě a poté vyndáme koláčky na rošt a necháme úplně vychladnout.
Na pánvi si opražíme hrst ovesných vloček, necháme vychladnout a pak je nasypeme na koláčky.

4 komentáře:

  1. Jani,
    Skvely recept, zkusila jsem to a je to vazne paradni smes chuti ;) diky

    OdpovědětVymazat
  2. Bezva, díky za receptíky s rebarborou, ty se hodí:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  3. Pecka, posílám zprávu na facebook :-) M.

    OdpovědětVymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...