čtvrtek 17. října 2013

Medovník

Už to bude pár let (a neptejte se kolik, nebylo by to slušný :-) ), co jsem ochutnala medovník. Byla to láska na první sousto. Je divný, že mě vlastně nikdy nenapadlo ho upéct. Až před pár měsíci, když jsem u sklenice medu našla recept. Rozhodnutí bylo okamžitý, ale s realizací to bylo horší.

medovnik

Medovník je strašlivě jednoduchý, ale chce to aspoň trochu plánovat, tak aby byl rozleželý ve správném okamžiku. Mně se to zrovna nepovedlo. Měl být na pondělí, ale s ohledem na logistické a technické potíže při realizaci (no, prostě v obchodě neměli zkaramelizovaný kondenzovaný mléko a já neplánovaně musela vařit klasický kondenzovaný mléko) jsem nabrala lehký skluz. Takže jsem v neděli večer zjistila, že ještě zdaleka není připravený a musela přistoupit k záložnímu plánu. Na pondělí jsem narychlo upekla banánovou buchtu (mimochodem, je výborná :-)) a medovník byl až ve středu. Správně tušíte, že to vůbec nikomu nevadilo. Dokonce se našli i odvážlivci, kteří ze středeční snídaně hned chtěli udělat další tradici. Naštěstí jsem se už poučila z dřívějších chyb a nedala se. Takže moje doporučení, plánujte, plánujte, plánujte!


A recept je tu

Ingredience:
Na korpus:
3 vejce
300 g krupicového cukru
250 g másla
3 vrchovaté lžíce medu
1 lžička jedlé sody
400 g hladké mouky

Na krém:
1 plechovka (zkaramelizovaného) kondenzovaného mléka
250 g másla

Postup:
Den 0 - vaříme kondenzované mléko:
Pokud budete používat klasické kondenzované mléko, nezapomeňte si ho den předem uvařit. Stačí dát do hrnce s vodou a cca 2,5 hodiny vařte na mírném ohni. Před otevřením plechovky ji nechte úplně vychladnout (do druhého dne).

Den 1 - pečeme medovník:
Ve vodní lázni necháme rozpustit máslo, mícháme a přidáváme do něj vejce, med, cukr, mouku a jedlou sodu (hlavně u vajec míchejte, ať z toho nemáte míchaná vajíčka). Šleháme přibližně 10 minut.
Předehřejeme si troubu na 170°C. Na plechy připravíme pečící papír, na který obkreslíme dortovou formu (23 cm). Těsto si rozdělíme na 6 stejných dílů a postupně je rozetřeme na plechy do nakreslených kruhů (klidně můžou přesahovat, budeme je ořezávat a ořezky použijeme). Každou placku pečeme 7-10 minut.
Placky po vychladnutí ořízneme na stejné kruhy. (Zbytky rozdrobíme a na konci použijeme na zdobení.).
Připravíme si krém. Máslo s kondenzovaným mlékem šleháme na jemný krém (šleháme klidně i 10 minut).
Postupně skládáme dort. Placku pomažeme krémem, přiklopíme další plackou, pomažeme a tak dál se všema plackama. Celý dort potom pomažeme krémem a uhladíme. Posypeme drobky z odřezků a dáme do lednice rozležet.

Den 2 a 3 - slintáme u lednice:
Chodíme se koukat do lednice, jestli tam medovník ještě pořád je a těšíme se na něj. :-)

Den 4 - konzumujeme:
Hurá, trápení je u konce a medovník už je (snad) rozleželý! Nakrájíme na porce a sníme. :-) Doporučuju nechat chvíli stát v pokojové teplotě, chuť je pak intenzivnější.

2 komentáře:

  1. Taky medovník zbožňuju, jen teda to čekání... mezi jednotlivé vrstvy pod krém přidávám ještě domácí meruňkovou marmeládu, ať to má šmrnc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O marmelade jsem taky premyslela, ale nakonec ji tam nedala. Priste ji tam zkusim dat. :-)

      Vymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...