neděle 3. listopadu 2013

Karibský svatební dort, aneb kokosová výzva

Před pár týdny jsem před víkendem přemýšlela, co budu o víkendu péct, a napadlo mě, že bych si to mohla trochu ztížit. Na facebookové stránce mého blogu jsem fanoušky vyzvala, aby mi dali jednu ingredienci, kterou budu muset použít. Nazvala jsem to vypečený úkol. Trochu jsem se bála, že přijdou podivné ingredience, se kterými si nebudu vědět rady. Naštěstí si ale dostatečné množství lidí uvědomilo, že to někdo bude muset sníst, a volili ingredience, které mají rádi. :-)

Karibský svatební dort

Předem jsem úplně nepromyslela, jak z více návrhů tu jednu ingredienci vyberu. Nechtěla jsem, aby to vypadalo, že si vybírám, jen to co se mi líbí a co je jednoduché. Naštěstí se v komentářích jedna ingredience objevila víckrát než ostatní. Vyhrál kokos. 


Kokos často nepoužívám, moc mi totiž nechutná. Zjistila jsem teda, že v mém listu "to-bake" v podstatě, žádný recept kokos neobsahuje. Přešla jsem tedy při hledání k druhému zdroji - knižní kuchařky. V jedné z nich (Dorty a dezerty z edice Apetit) jsem našla úžasně vypadající karibský svatební dort a nakonec u něj zůstala.

A výsledek? Musím ještě poznamenat, že dort obsahuje i ananas, což je druhá ingredience, kterou nemusím. Ale i přes přítomnost kokosu a ananasu, mi překvapivě chutnal. On tam totiž není ani kokos, ani ananas sám moc cítit, ale celé to dává příjemnou šťavnatou chuť korpusu doplněnou o výborný vanilkový krém.

Podle množství ingrediencí to opravdu vypadalo na svatební dort, takže jsem připravovala poloviční dávku. Tu uvádím i v receptu.

Recept:

Ingredience:
Na korpus:
250 g másla
220 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
300 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
5 vajec (oddělené bílky a žloutky)
125 g podmáslí
150 g kompotovaného ananasu (slitého)
100 g kokosu

Na krém:
3 bílky
125 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
125 g másla

Postup:
Předehřejeme si troubu na 180°C. Vymažeme formu (používala jsem čtvercovou 24x24 cm) a vyložíme ji pečícím papírem.

Mouku, prášek do pečiva a sůl smícháme v jedné misce. V druhé misce utřeme máslo s cukrem, aby byl pěkně nadýchaný (několik minut). Přidáme žloutky, mouku a podmáslí. Zamícháme. Bílky si vyšleháme s vanilkovým cukrem na pevný sníh a opatrně ho přidáme k těstu. Na konec přimícháme ananas nakrájený na malé kousky a kokos.

Těsto nalijeme do připravené formy a dáme péct na 50 - 60 minut. Otestujeme špejlí, na které po zapíchnutí do dortu nezůstanou žádné kousky těsta. Necháme vychladnout.

Připravíme si krém. Bílky s vanilkovým i moučkovým cukrem dáme do žáruvzdorné misky a nad hrncem s lehce bublající  vodou šleháme, dokud se cukr nerozpustí. Trvá to přibližně dvě minuty. Stáhneme z tepla a dál šleháme, dokud bílky nevychladnou. To zabere několik minut. Následně přidáváme chladné máslo nakrájené na kousky a dál šleháme. Ze začátku to bude vypadat jakoby sraženě, ale vydržte. Po dalších několika minutách šlehání se směs spojí a získáte krásně jemný a hladký krém.

Vychladlý korpus pomažeme shora a po stranách krémem. Ozdobíme podle chuti a příležitosti.

4 komentáře:

  1. mňam, takový dortík jsem neměla, ani nepamatuju :) obecně máslové krémy moc nemusím, ale tohle by mohlo být vážně dobré! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá úžasně a hlavně opravdu chutně :))

    OdpovědětVymazat
  3. Musím říct, že mě u pečení už jen tak něco nezaskočí, ale tohle je opravdová novinka. O takovém krému jsem ještě nikdy neslyšela a zní báječně. I ten korpus je něco jiného a moc se mi líbí. Velká škoda, že držím dietu, ale jednou se na něj určitě vrhnu. Eva

    OdpovědětVymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...