neděle 20. listopadu 2011

Mandlové sušenky / Tuiles aux amandes

Před časem jsem si koupila kuchařku Ivety Fabešové Iveta & Sladká Francie. Čas od času jsem ji prolistovala, slintala nad obrázky a říkala si, že musím něco vyzkoušet. A konečně je tu první pokus v podobě mandlových sušenek. Musím říct, že stojí za to. Za víkend jsem je pekla už dvakrát a napodruhé dokonce dvojitou dávku. První várka zmizela tak do dvou hodin od upečení.

Mandlové sušenky / Tuiles aux amandes

V kuchařce je recept sice označen jako náročný, ale sušenky jsou rychlý a podle mě i jednoduchý. Pozor jen na poslední část, se sundáváním z plechu a tvarováním opravdu nezahálejte. Když zůstanou na plechu trochu dýl, už s nima nic neuděláte. Samozřejmě na chuti sušenek to nic nemění. ;-)

Už při pečení je to zážitek a pokušení, celá kuchyň totiž krásně voní po mandlích a musím se držet, abych se do nich hned nepustila. Takže vřele doporučuji vyzkoušet. :-)

Ingredience:
70g drcených mandlí
70g moučkového cukru
40g změklého másla
2 bílky
1/2 lžičky mandlového extraktu
35g hladké mouky
55g krájených mandlí (na posypání)

Postup:
Troubu předehřejeme na 200°C.
Drcené mandle smícháme se dvěma lžícemi cukru. Máslo se zbytkem cukru ušleháme do světlé pěny. Přidáme bílky a krátce mixujeme. Poté přidáme mandlový extrakt a zamícháme. Přisypeme mouku a nakonec drcené mandle s cukrem.
Lžící dáme směs na vymazaný plech a vytvoříme tenké placky o průměru asi 10 cm. Posypeme krájenými mandlemi a pečeme asi 5 minut.
Po upečení sušenky přehneme přes formu na trubičky (nebo něco podobného tvaru) tak, aby se placičky zatočily. Pracujeme hodně rychle, po vychladnutí už sušenky není možné tvarovat a lámou se.

Žádné komentáře:

Okomentovat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...