pátek 30. prosince 2011

Makronky - první úspěch

Povedly se, huraaaa!

Co víc dodat? :-)
Ráda bych napsala, že to byl první pokus a jsem ukrutně šikovná, že se povedly hned na poprvé. Ale nemůžu. Na druhou stranu to byl teprve druhý pokus. První se nepovedl jenom malinko, vždyť neměly jen nohu a byly trošinku popraskaný. No, dobře, tak se nepovedly vůbec. Naštvalo mě to tak, že ani nemám fotodokumentaci. :-)

Makaronky s karamelovym kremem / Macarons with caramel filling

Nějakou dobu jsem si pak říkala, že už je zkoušet nebudu. Ale znáte to, celou dobu mě to hryzalo v mozku. A přes všechny pokusy přesvědčit se, že mě to přece ani nebaví, že nemusím dělat všechno, atd., mi moje hrdost nedovolila to hned vzdát.

Před prvním pokusem samozřejmě proběhlo dlouhé studování všech možných rad, před druhým proběhla ještě důslednější revize a další studium. Nakonec jsem se na to vrhla podle receptu z článku Demystifying Macarons z Desserts Magazine. Neodvážila se vůbec nic změnit a postupovala podle všech rad, které v článku jsou. A hurá, povedlo se!

Těch pár minut, co byl první plech v troubě, byly asi nejnapínavější okamžiky v historii mého pečení. Po minulém pokusu, kdy jsem měla troubu jak televizi a viděla svůj neúspěch pěkně vteřinu po vteřině, jsem se tentokrát zařekla, že se koukat nebudu a buď budu zklamaná, nebo mile překvapená až na konci. Ale nedalo mi to a každých cca 20 vteřin jsem do trouby nakoukla. Celou dobu jsem si s makaronkama v troubě povídala, prosila je a žebrala, aby se povedly. Chvílema jim i vyhrožovala, že je vyhodím, jestli se nepovedou. Vypadalo to nějak takhle:

"Prosím, prosím, vyskoč, udělej nožičku!"
"Nepraskej!"
"Jééééé, je tam, je tam, je tam noha. Tak šup, šup, i vy další udělejte nohu."
"Néééé, ona praská. :-("
"Ufff, dobrý, to se mi jen zdálo."
"Krásný jste! Jen tak dál."

Možná to patří k tajemství úspěchu a makaronky potřebují lidský hlas. Jestli bude nějaké příště (pořád nevím, jestli mi to za ty nervy stojí ;-) ), myslím, že to bude vypadat dost podobně. :-)


Tady je recept, ale doporučuju hodně studování před prvním pokusem.

Ingredience:
3 bílky (100 g)
50 g krupicového cukru
200 g moučkového cukru
110 g mandlí (oloupaných)

Postup:
Šleháme bílky do pěny, postupně přidáme krupicový cukr a šleháme, dokud nemáme lesklý středně tuhý sníh.

Mandle s moučkovým cukrem rozemeleme na jemný prášek, prosejeme přes sítko.
Ke sněhu přidáváme mandle s cukrem a zamícháme. Nesmíme míchat moc dlouho (ani krátko, tohle je hrozná věda ;-) ), neměli bychom míchnout víc jak padesátkrát, mě stačilo míchnutí asi třicet.

Těsto dáme do cukrářského sáčku s hladkou koncovkou asi půl centimetru a na plech vyložený pečícím papírem děláme kolečka. Snažíme se dělat kolečka co nejpodobnější velikosti.

Plechy necháme stát půl hodiny až hodinu, aby skořápky zaschly. Dáme do předehřáté trouby na 150°C a pečeme přibližně 12 minut (záleží na velikosti koleček).

Vyndáme a necháme pár minut vychladnout. Následně by měly jít z papíru lehce sundat.

Krém můžeme zvolit, jaký chceme, já chtěla karamelový. Skládal se z másla, zkaramelizovaného kondenzovaného mléka a rumu. Vše ale bylo dáváno velmi odhadem, takže přesný recept sem nedokážu dát.

7 komentářů:

  1. moc vas obdivuju!! ja mam porad dilema, zda se do toho pustit a unest to zklamani z prvniho pokusu a nebo radeji zustat u slintani nad fotkama.. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju :-)
      Taky jsem se k nim odhodlavala strasne dlouho, cetla ruzny poucky, koukala na videa, apod. Urcite to zkuste a nenechte se odradit pripadnym prvnim neuspechem. Kdyz to poprvy vyjde, je to super.

      Vymazat
  2. Paráááda! Jsou dokonalé a já gratuluji ;-) Dnes se chystám na svoje první, tak uvidíme.... :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak první pokus nevyšel :-(A ani druhý pokus, za prvním hned následující :-(( Nevím proč, dělala jsem je přesně podle tohoto receptu. Bílky krásně vyšlehané... Ač směs druhé várky vypadala o dost pevněji, i tak se mi kolečka rozlezla do stran a některá se úplně slepila. I tak jsem dala do trouby a čekala,jestli aspon pár kousků...Ale... nejdou ani odlepit od pečícího papíru, jsou nízké, křehké... :( Co dělám špatně? :-/ Jsem vzteky vše vyhodila do koše :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To me mrzi. :-(
      Bohuzel ani nedokazu poradit, na makronky vubec nejsem expert. Pri kazdym pokusu porad trnu a je to tak 50 na 50, podle me jsou makronky pekny mrchy. ;-)
      Doporucim zkusit Chez Lucii (http://luciedvorakova.blogspot.com/), ta je na makronky odbornik.
      A drzim palce do dalsich pokusu (nam obema). :-)

      Vymazat
  4. Já jsem viděla recept a zdál se mi lehký, tak jsem se do toho poustila aniž bych věděla o co vlastně jde. Včera proběhl pokus číslo 2 a zase nic:( Zkusím Váš postup a uvidíme. Nejhorší na tom je, že mě to bude žrát, když se ani po třetí nepovedou a zase mi poklesne sebevědomí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Drzim palce a pokud to nevyjde, nezoufejte. Taky jsem si rikala, ze se na to vykaslu, ale nedalo mi to. :-)
      Makronky jsou mrchy, ale kdyz se poprve zadari, stoji to za to. :-)

      Vymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...