neděle 15. ledna 2012

Čokoládový cheesecake

V sobotu ráno jsem si najednou uvědomila, že bych o víkendu měla taky upéct něco na pondělní snídani. Během týdne jsem na to úplně zapomněla, jednou si třeba nevzpomenu vůbec. ;-)

cheesecake s hořkou a bílou čokoládou

Přemýšlela jsem, co je rychlý a snadný. Výsledek je cheesecake. Prošla jsem založený recepty na cheesecake a vybrala sýrový koláč s bílou a tmavou čokoládou z kuchařky Iveta & Sladká Francie. Tradičně se dělá tmavá a světlá vrstva, já dělala takovou zebřičku. Při krájení jsem zjistila, že to není úplně vhodné. Při vytahování nože se mi vrstvy rozmazaly, musela jsem porcovat velmi opatrně.

Ingredience:

Na krustu:
140 g máslových sušenek
60 g mandlí
3 lžíce mléka
60 g rozpuštěného másla
1 lžíce tekutého medu

Na náplň:
250 g ricotty
190 g zakysané smetany
250 g Philadelphie
3 vejce
100 g krupicového cukru
200 g hořké čokolády
200 g bílé čokolády

Postup:

Krusta:
Mandle a sušenky rozemeleme. Přidáme máslo a mléko a vytvoříme drobenku. Na závěr přidáme med. Nasypeme do formy vyložené pečícím papírem a vymazané máslem. Rovnoměrně rozložíme na dno i strany. Dáme péct do předehřáté trouby na 180°C na asi 20 minut. Necháme úplně vychladnout.

Náplň:
Rozetřeme Philadelphii, ricottu a cukr, následně přidáme zakysanou smetanu. Postupně přidáme vejce. Ve vodní lázni rozpustíme bílou i hořkou čokoládu (ve dvou mísách). Sýrovou hmotu rozdělíme na dvě části, do jedné zamícháme bílou čokoládu a do druhé hořkou.

Pokud chceme vytvořit dvě vrstvy, jednoduše nalijeme tmavou část na korpus a uhladíme, na tmavou vrstvu dáme světlou směs a zase uhladíme. Zebra se vytvoří tak, že do prostřed korpusu dáváme na sebe vždy 2 lžíce od tmavé a světlé směsi. Jak směsi přidáváme, sýr se rozlévá i do stran. Pokud by zůstával uprostřed kopeček, stačí formou trochu zahýbat do stran.

Formu dejte na plech a zalijte horkou vodou. Voda by měla dosahovat přibližně do 2/3 formy. (Aby se voda nedostala do formy, zabalím ji vždy ještě do alobalu). Dáme do trouby a pečeme 30 minut na cca 160°C. Mě se pekl o něco dýl. Že je cheesecake hotový, poznáme tak, že zatřeseme formou a náplň je téměř pevná, uprostřed se ale stále trochu hýbe.

Necháme vychladnout a dáme do lednice odležet, ideálně přes noc.

4 komentáře:

  1. Vypadá moc hezky, ráda bych upekla, ale obávám se, že je to cenově nedosažitelné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že cheesecake není úplně levná záležitost, ale když si počkáš na nějakou akci na sýry, tak to jde.
      Tahle verze vyšla na cca 250 korun.

      Vymazat
  2. Tento dort jsem pekla podle Ivetiny kuchařky, a výsledek je skvostný, opravdu doporučuju, nicméně je dost výživný :-D

    OdpovědětVymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...