pátek 27. dubna 2012

Arménský dort s muškátovým oříškem - The Daring Bakers Challenge

Dubnová výzva obsahovala dva arménské recepty. Oba dva se mi hodně líbily a původně jsem si říkala, že je vyzkouším oba. První - dort s muškátovým oříškem - jsem pekla už před dvěma týdny, ale na ten druhý - nazook - přes všechno pečení už nějak nezbyl čas. Recept ale rozhodně nevyhazuju a někdy ho vyzkouším.  

nutmeg cake

The Daring Bakers’ April 2012 challenge, hosted by Jason at Daily Candor, were two Armenian standards: nazook and nutmeg cake. Nazook is a layered yeasted dough pastry with a sweet filling, and nutmeg cake is a fragrant, nutty coffee-style cake.

nutmeg cake


Pečení s muškátovým oříškem mám ráda, krásně voní a stejně tak dobře i pak chutná. Už podle receptu bylo vidět, že tenhle dort bude hodně sladký. Chvíli jsem bojovala, jestli ho mám utéct s uvedeným množstvím cukru nebo ne. Věděla jsem, že některým strávníkům by to sladký určitě chutnalo, ale mnoha zas ne. Takže nakonec jsem množství cukru snížila na polovinu. Osobně si myslím, že to bylo tak akorát a dort byl takhle výborný.

nutmeg cake

Recept:
Množství je připraveno na dortovou formu o velikosti 23 cm

Ingredience:
240 ml mléka
1 lžička jedlé sody
289 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
200 g hnědého cukru muscovado
170 g másla
55 g vlašských ořechů
1 - 1,5 lžičky muškátového oříšku
1 vejce

Postup:
Předehřejeme si troubu na 175°C.

Smícháme jedlou sodu s mlékem a dáme na stranu.

Do jedné mísy prosejeme mouku a prášek do pečení. Přidáme cukr a máslo a prsty vytvoříme konzistenci drobenky. Polovinu směsi nasypeme do formy a rovnoměrně rozložíme po dně, jemně přitlačíme.

Do druhé mísy dáme vejce a muškátový oříšek. Šleháme ze začátku na pomalou rychlost, po chvíli přidáme na střední. Šleháme, dokud směs není dobře zamíchaná a zpěněná (trvá to asi minutu). Přilejeme mléko s jedlou sodou a pokračujeme ve šlehání, dokud není vše dobře promíchané a jednotné. Přisypeme zbytek drobenkové směsi a zamícháme vařečkou. Výsledné těsto je hodně tekuté.

Těsto nalejeme na základní vrstvu ve formě a posypeme ořechy. Dáme do trouby péct na 30-40 minut. Dort bude krásně zlatavě hnědý a párátko z dortu vyndáme čisté. Necháme vychladnout a můžeme podávat.

1 komentář:

  1. Jani, taky jsem dělala a byla jsem hodně překvapená, jak to chutnalo a vonělo.

    OdpovědětVymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...