neděle 1. dubna 2012

Velikonoční pečení II. - Tvarohový "mazanec"

Původně jsem chtěla upéct klasický mazanec, ale vzhledem k času jsem sáhla po receptu na tvarohový mazanec. Není kynutý, nehněte se, takže je to opravdu rychlovka. Je dobrý, na pohled vypadá jako mazanec, ale jako mazanec úplně nechutná (proto ty uvozovky v názvu).

tvarohovy mazanec

Jako základ jsem použila recept z dubnového Apetitu a udělala v něm malé úpravy. Množství je na jeden velký bochánek nebo dva malé.

tvarohový mazanec

Recept

Ingredience:
250 g měkkého polotučného tvarohu
150 g změklého másla
200 g moučkového cukru
2 celá vejce + 1 na potření
1 vanilkový cukr
2 lžíce rumu
500 g hladké mouky
4-5 lžic mléka
1,5 sáčku prášku do pečiva
0,5 lžičky muškátového oříšku
hrst mandlí
hrst brusinek

Postup:
Spaříme mandle. Brusinky přelijeme rumem a necháme půl hodiny stát.

Předehřejeme troubu na 200°C. V míse utřeme máslo a tvaroh. Přidáme oba cukry, vejce a rum (z brusinek) a utřeme do hladka. Přidáme mouku, prášek do pečiva, muškátový oříšek, polovinu nasekaných mandlí, brusinky a mléko. Vařečkou vypracujeme hutnější těsto.

Vyklopíme na lehce pomoučenou pracovní plochu a vytvarujeme jeden nebo dva hladké bochánky. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, pomažeme pošlehaným vejcem a posypeme druhou půlkou mandlí. Dáme do trouby.

Pečeme prvních deset minut na 200°C, pak teplotu snížíme na 170°C a pečeme dalších 30 - 40 minut (dozlatova). Vyzkoušíme špejlí, jestli se těsto uprostřed ještě nelepí. Ke konci pečení bochánky můžeme bochánky pokrýt alobalem, aby se shora nespálily.

Vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Můžeme ještě posypat cukrem.

3 komentáře:

  1. Taky mě čeká pečení mazance a tak moc děkuji za skvělou inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tenhle zkusím. Vynechám brusinky, protože by to naši haranti nežrali, zato zdvojnásobím rum. Aspoň budou líp spát.

    OdpovědětVymazat
  3. Právě jsem ochutnali. Těsto jsem rozdělila na 2 bochánky - jeden s rozinkami pro manžela a jeden s mandlemi pro mě. Měla jsem trošku strach z muškátového oříšku, ale na chuť v těstě není špatný. Příště ho zkusím nahradit skořicí a uvidíme :-) V každém případě mě "mazanec" překvapil slaďoučkou chutí, křupavou kůrkou a zvláštní jemnou vůní muškátového oříšku.

    OdpovědětVymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...