pondělí 1. dubna 2013

The Daring Bakers Challenge - (Tropický) Mrkvový dort

Poslední dobou ty výzvy nějak flákám, ale březnovou jsem se nakonec dokopala udělat. Ale spíš kvůli tomu, že na mrkvový dort jsem se už hodně dlouho chystala a doma mi ležela mrkev. Výzvou bylo upéct něco sladkého, v čem bude schovaná zelenina. Řekla bych, že mrkvový dort se prostě nabízel a peklo ho spousta odvážných pekařů. Ten můj proti běžnému obsahoval kromě mrkve ještě ananas a kokos, tak bych ho nazvala takovou tropickou verzí mrkvového dortu. Ideální do současného počasí. :-)


Ruth from Makey-Cakey was our March 2013 Daring Bakers’ challenge host. She encouraged us all to get experimental in the kitchen and sneak some hidden veggies into our baking, with surprising and delicious results!

Krému je jen na tenčí vrstvu dovnitř a tenčí vrstvu nahoru, pokud chcete dort pokrývat i ze stran, zdvojnásobte množství.

Recept na korpus je inspirován verzí mrkvového dortu z Woodland Bakery, krém jsem dělala od oka a podle chuti.

Před rokem jsem pekla: The Daring Bakers Challenge - Dutch Crunch Bread

Recept:

Ingredience:
Na korpus:
340 g másla
290 g hladké mouky
1,5 lžičky prášku do pečiva
1,5 lžičky jedlé sody
1 lžíce skořice
150 g krupicového cukru
150 g světlého muscovado cukru
4 vejce
1 lžíce vanilkového extraktu
5 větších mrkví (cca 600 ml)
1 plechovka ananasu (cca 500 ml)
90 g strouhaného kokosu 

Na krém:
60 g másla
250 g Philadelphie (nebo podobného sýru)
2 lžíce moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
kůra z jednoho citrónu

Postup:
Korpus:
Máslo dáme do hrnce a necháme vařit, dokud nezhnědne. Trvá to 10 - 15 minut a na konci to jde celkem rychle, tak dáváme pozor. Správný bod poznáme i podle vůně oříšků.

Mezitím si oškrábeme a nastrouháme mrkev. Ananas nakrájím na jemné kousky.

Zapneme troubu na 180°C a formu o velikosti 23 cm vyložíme pečícím papírem (já to pekla ve dvou, abych to měla rychleji upečené a nemusela to na konci krájet).

Do jedné mísy nasypeme mouku, prášek do pečiva, sodu a skořici. Do druhé nasypeme oba cukry, lehce je promícháme. Přidáme vejce a vanilkový extrakt a dobře promícháme. Přilejeme i máslo (lehce zchladlé a přiléváme pomalu, aby hnědé kousky, které nám při vaření vznikly, zůstaly v hrnci). Znovu zamícháme.

Přidáme moučnou směs a vše zamícháme. Nakonec přisypeme mrkev, ananas a kokos a znovu dobře promácháme. Nalejeme do připravené formy (nebo forem) a dáme péct. Ve dvou formách se to peče cca 40 minut, v jedné to bude samozřejmě potřebovat víc. Pokud pečete ve dvou formách nad sebou, nezapomeňte je v půlce prohodit. :-) Zda je hotovo, vyzkoušíme párátkem.

Necháme zchladnout a připravíme si krém.

Krém:
Změklé máslo utřeme, dokud není máslo krémové. Přidáme sýr a na malé otáčky mícháme, dokud nevznikne hladký krém. Přisypeme cukr a znovu promícháme. Na závěr přidáme vanilkový extrakt a citrónovou kůru.

Dokončení:
Pokud máme jen jeden korpus, rozkrojíme ho. Polovinu krému natřeme na spodní díl a na krém přiklopíme druhou vrstvu. Nahoru namažeme zbytek krému, uhladíme a ozdobíme podle nálady, třeba oříškama.


1 komentář:

  1. Hmm Mňam s kokosem to bude dobrůtka, to musím vyzkoušet

    OdpovědětVymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...