čtvrtek 27. června 2013

Ořechové tyčinky


Teda, já to tu ale flákám. Už je skoro konec měsíce a za červen tu mám jen jeden příspěvek. Stydím se, ale zas ne tak moc. Flákám totiž jenom psaní, jinak jsem toho myslím zvládla celkem dost. Třeba takový Apetit piknik. A protože jsem tam naslibovala spoustu receptů, začnu je sem postupně dávat. 


Ořechové tyčinky



Jako první to budou ořechové tyčinky. Byly na Apetit mým favoritem a podle reakcí z ochutnávek i podle prodejů tu pozici uhájily. :-) Je to směs oříšků a sušeného ovoce, lehce spojená moukou, vajíčkem a medem. Uvedu tu směs, kterou jsem připravovala, ale v podstatě si můžete podle chuti udělat vlastní. Můžete použít jakékoliv oříšky, jakékoliv sušené ovoce, jen bych dodržovala jejich poměr. Původní recept je z joyofbaking.com, ale pokaždé ho trochu měním.


 Ořechové tyčinky

Navíc je to děsně jednoduché. :-)



Recept:



Ingredience: 
45 gramů hladké mouky
1/8 lžičky jedlé sody
1/8 lžičky prášku do pečiva
0,25 lžičky soli
2 lžíce medu
1 vejce
0,5 lžičky vanilkového extraktu
1,5 hrnku ořechů (používala jsem vlašský, ale můžete použít jakékoliv jiné)
1,5 hrnku sušeného ovoce (na Apetit piknik jsem používala kombinaci brusinek a meruněk, ale jindy prostě používám, co zrovna mám :-)
1,5 hrnku datlí (zkoušela jsem to i s fíky, jde to, ale mě osobně to tolik nechutná)



Postup:
Předehřejeme si troubu na 160°C a pekáček o velikosti cca 22x22 cm vyložíme pečícím papírem. Dáme ho tak, aby přečuhoval přes kraje, za ně po vychladnutí směs vytáhneme. 

V misce smícháme mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Do směsi přidáme ořechy, sušené ovoce a datle (větší ovoce a ořechy předem nakrájíme). Zamícháme, aby vše bylo pokryto vrstvou mouky.

V druhé misce vyšleháme vejce s vanilkovým extraktem, tak aby směs zesvětlala a lehce zkrémovatěla. Trvá to několik minut. Vejce nalejeme na směs ořechů a ovoce, přidáme med a vše dobře zamícháme. Nasypeme do pekáčku a dáme péct na 35 - 40 minut, tak aby směs krásně zezlátla.

Vyndáme z trouby, necháme vychladnout a rozkrájíme. Na Apetit piknik jsem krájela jen na 8 kusů, běžně pro sebe krájím na 16.

Tyčinky vydrží celkem dlouho, cca 10 dní v pokojové teplotě. V lednici by vydržely ještě déle, ale zatím jsem je nikdy do lednice dávat nepotřebovala. :-)



3 komentáře:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...