Nikde jsem k nim ale nenašla český název. Ani po několika debatách s různými lidmi se mi nepodařilo najít adekvátní český název. Dortové lízátko? Spíš je to takové kousátko, ale to se zas v češtině úplně nepoužívá. Návrh "Hnědá kulička na špejli" je sice naprosto výstižný, ale chtěli byste jíst něco s tímhle názvem? :-) Takže, pokud vás nějaký pěkný název napadne, dejte mi vědět. Autor nejlepšího návrhu bude určitě oceněn. Ještě uvidíme čím, ale jistě to bude moooc dobrý. :-)
A jak se to teda vyrábí. V podstatě je to strašně jednoduchý a některé fáze jsou i dost uvolňující (třeba ničení dortového korpusu nebo plácání kuliček :-) ).
Postup:
- Upečeme dortový korpus. Je celkem jedno v jaké formě, stejně ho hned zas zničíme. Důležitější je, aby byl vláčný a dobrý. Já použila již osvědčený recept na čokoládovo-banánové dortíky. V rámci tréninku jsem si je i cvičně ozdobila, to ale standardně součástí receptu není. :-)
- Po vychladnutí ho rozdrobíme. Pro mě velmi uvolňující část, člověk si takhle krásně uleví a v představách vyřídí účty (funguje to skoro stejně jako boxovací pytel :-) )
- Smícháme s krémem. Krém jsem dělala úplně základní máslový (recept je dole). Vznikne hodně mazlavé těsto. Správnou konzistenci poznáme podle toho, že zkušební kulička pevně drží u sebe. Pokud se rozpadá, přidáme více krému. Pokud je hodně mazlavá, pomůže chvilka v lednici.
- Další krok je logicky uválení kuliček. Velikost je zcela na vás, já dělala přibližně 3-4 centimetry v průměru. Jednotlivé kuličky skládáme na nějaký podnos vyložený pečícím papírem a hned po uválení do každé z nich zapíchneme špejli.
- Necháme alespoň 30 minut ztuhnout v mrazáku, tak aby se daly dobře namáčet v čokoládě, nepadaly ze špejle, neměnily tvar a podobně.
- Rozpůstíme si čokoládu a kuličky v ní namočíme. Před namáčením si připravíme něco, kam lízátka zapíchneme, aby se při usychání nikde nedotýkaly. Já používala víko od papírové krabice, do které jsem si předem udělala dírky.
- Necháme ztvrdnout polevu a máme hotovo. Pokud chceme můžeme je jednotlivě zabalit.
Krém
Recept je z joyofbaking.com
Ingredience:
230 gramů moučkového cukru (prosátého)
113 gramů másla
1 lžička vanilkové esence
2 lžíce mléka
Postup:
Utřeme máslo, přidáme vanilkovou esenci. Postupně při malých otáčkách přidáváme cukr. Nakonec přilejeme i mléko a šleháme, dokud není krém světlý a nadýchaný (přibližně 3-4 minuty). Pokud máme krém moc tuhý či příliš tekutý, přidáme trochu mléka či cukru.
tak co třeba "dortík na špejli"? :) To nezní odpudivě ani trochu, ne? :D A trefné to je... i když pravda, dortíky asi moc často kulaté nebývají... :D Ale i tak :)
OdpovědětVymazat