pondělí 4. července 2011

Duhový dort

Před časem jsem narazila na www.apetitonline.cz na duhový dort. Přišla mi vtipná představa, že bych tenhle psychedelický dort upekla kolegům k pondělní snídani A dokonce tak vtipná, že jsem to dala na facebook. Říkala jsem si ale, že tohle rozhodně nikdy péct nebudu. :-)

O nějaké týdny později jsem přemýšlela, jaký dort bych tak upekla bratrovi a mamince k svátkům. Chtěla jsem něco dobrého, zajímavého, překvapivého, vtipného, … A vzpomněla jsem si i na tenhle dort. Zajímavý a vtipný určitě je. Překvapivý může být taky, pokud se dobře zamaskuje. Ale bude i dobrý? Po dlouhém rozvažování, sejm si recept trochu poupravila a pustila se do něj.


Při přípravě různobarevných těst jsem si připadala trochu jako malíř připravující si barvy na své umělecké dílo. No ono to vlastně umělecké dílo je, a dokonce se dá i sníst. :-)

V původním receptu není krém žádný a dort se jen potáhne fondánem. Přišlo mi, že by se jednalo o příliš hutnou masu, a hledala jsem světlý tvarohový krém. Nakonec jsem se rozhodla pro krém použitý na Red velvet cake na joyofbaking.com. Sice se rozkrojením a namazáním naruší vytvořená duha, ale zas to lépe chutná.


Extravagantní část dortu jsem chtěla skrýt jako překvapení až do posledního okamžiku, takže povrch dortu jsem volila co nejnevinnější. Čistý bílý fondán se světle zelenými decentními prvky. Překvapení se povedlo. Oslavenci objevili pravou podstatu dortu a po nakrojení a vyndání prvního kousku. Jejich reakce stály za to.


Duhový dort se prý moc líbí dětem. To nemůžu potvrdit, ale mému 33-letému bratrovi a mamince se moc líbil. :-) Na první pohled vypadá dort dost uměle a nejedle, ale chuťově je to celkem dobrý dort.



Ingredience:

Dort
250 g změklého másla + trochu na formu
2 lžíce tvarohu (nemusí být)
180 g krupicového cukru
5 velkých vajec
500 g hladké mouky + hrubá na formu
1,5 sáčku kypřicího prášku do pečiva
špetka soli
250 ml mléka
potravinářské barvy (stačí červená, žlutá a modrá)
300 g bílé potahovací hmoty
moučkový cukr na podsypání

Krém
227 gramů tvarohu (pokojové teploty)
227 gramů Mascarpone (pokojové teploty)
1 lžička vanilkové esence
115 gramů (prosátého) moučkového cukru
360 ml smetany ke šlehání (studené)


Postup:

Utřeme máslo s cukrem a tvarohem do světlé pěny. Pak po jednom vmícháme vejce. Mouku prosejeme s kypřicím práškem a solí. Do máslovo-vaječné hmoty střídavě přidáváme suchou směs a mléko, abychom získali hutné těsto.

Rozdělíme ho do šesti misek a každou šestinu obarvíme – červenou, oranžovou, žlutou, zelenou, modrou a fialovou barvu (oranžovou získáte smícháním žluté a červené, zelenou smícháním modré a žluté a fialovou smícháním modré a červené).


Do vymazané a vysypané dortové formy (o průměru 26 cm) přesuneme nejdříve červené těsto. Doprostřed na něj potom vyklopíme oranžové těsto a stejným způsobem – tedy vždy doprostřed – pokračujeme se žlutou, pak se zelenou, modrou a nakonec s fialovou barvou.


Pečeme při 180 °C asi hodinu, aby zapíchnutá dřevěná špejle vyšla čistá. Dort necháme úplně vychladnout.

Připravíme si krém. Elektrickým mixerem do jemna utřeme tvaroh a mascarpone. Přidáme vanilkovou esenci a moučkový cukr a opět utřeme do jemna. Postupně přidáváme šlehačku a šleháme dokud krém není dostatečně hustý.

Dortovou placku rozřízneme na dva nebo tři díly. Krém rovnoměrně rozdělíme mezi jednotlivé díly a necháme si dostatek, abychom dort potřeli i na povrchu. Takhle již krémem slepený dort dáme do lednice. Již takhle dort vypadá moc pěkně.

Na úplný konec potáhneme dort fondánem. Fondán si vyválíme na dostatečně velké kolo. Pokud si nejsme jistí, že máme kolo dostatečně velké, doporučuji metrem či pravítkem změřit průměr a výšku dortu a následně změřit i fondán. Aby se fondán nepřichytával, můžeme ho při válení můžeme jemně podsypávat moučkovým cukrem. Jakmile máme kolo dostatečně velké, namotáme fondán na váleček a opatrně ho přeneseme na dort. Rukou nebo cukrářskou kartou nejdříve horní část, pak postupně strany odshora dolů. Přebytečný fondán ukrojíme. Nazdobení dortu je již jen na vaší fantazii.

10 komentářů:

  1. Tak toto je fakt bomba a jdu do toho.

    OdpovědětVymazat
  2. Dcera si ho pekla k narozeninám, a do těsta omylem přidala vanilkovou esenci, která měla být v krému...Naštěstí jí bylo víc, tak zbylo i na krém...A dortík byl ještě lepší!Odteď ho děláme každému členovi rodiny k nerozeninám, a jsme s receptíkem velni spokojení :) A doporučuji "naplácat" krém místo fondánu ;) je pak takový šťavnatější ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Dort se vůbec nepovedl :) Opravdu 6 hodin strávené pěkně k hovnu.

    OdpovědětVymazat
  4. já jsem tenhle dort taky už někde viděla... je možné že byl v některém z food časopisů.. taky mi přijde pěkně psycho ;-) ale nevylučuji, že ho někdy vyzkouším... škoda že nemám žádné dětičky v okolí, to by byl ideální dort k dětským narozeninám ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Chcela by som poďakovať za takýto skvelý recept, torta prekrásne vyšla, ale malá rada, ak budete chcieť aby to vyzeralo krajšie upečte každé cesto zvlášť a z každého urobte samostatný korpus, my sme piekli zo 4 och a vyšlo to krásne :)

    OdpovědětVymazat
  6. mně to nevyšlo úplně špatně - dort byl k jídlu a byl celkem chutnej, ale to těsto bylo šíleně hutné, takže nikdo nebyl schopnej dojíst svůj kousek najednou... ale efekt teda super (taky jsem dělala každou barvu v extra vrstvě)

    OdpovědětVymazat
  7. Já zrovinka koukám na komentíky, neboť se mi dortík fakticky zdá prima úlet a do školky jako pecka mezi vším. Jen jsem moc ráda, jako laik přes veškeré co se trouby a pečení týče, že tu někdo z praxe dodává k chuti - raději potřít krémem! Mě to zrovna úplně napadlo také. Vzít máslovo-banánovo-šlehačko- krém a hezky dortík do krému obalit. My moc neholdujeme marcipánům a fondánům a tak. Takže díky za ozkoušení, že použít krém místo potah. hmoty je vlastně také moc dobré. MONI

    OdpovědětVymazat
  8. Děkuju! Moc mě potěšil Váš skvělý recept.

    OdpovědětVymazat
  9. Vyborny recept!!!Doporucuji...take jsem ho delala pro dcerku k narozkam pred rokem teda, ale budu ho pext znova a znova :-) ne ze je uvnitr berevne prekvapko ale bajecne chutna!doporucuji :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Vyborny recept!!!Doporucuji...take jsem ho delala pro dcerku k narozkam pred rokem teda, ale budu ho pext znova a znova :-) ne ze je uvnitr berevne prekvapko ale bajecne chutna!doporucuji :-)

    OdpovědětVymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...