neděle 28. července 2013

Borůvkový cheesecake

Tenhle víkend jsem měla péct něco úplně jiného. Slavili jsme tátovy narozeniny a já chtěla upéct dort, který nám pekla babička, když jsme byly malý. Měl z toho být takový retro dort i s pralinkama a kočičíma jazýčkama. Jenže jsme někde ztratily recept. Máma tvrdí, že jsem si ho odnesla, já tvrdím, že ne. A teta nám prý její půjčila a my ho s mámou už nevrátily. Každopádně recept je někde zašantročený a předpokládám, že se objeví, až když ho nikdo nebude chtít. Včera jsem teda musela vymyslet plán B. Plán B byl borůvkový pečený cheesecake. Vyrazila jsem na borůvky, v poledne. Takže po hodině jsem byla upečená já a přišel na řadu plán C - nepečený cheesecake s borůvkama (teda až na ten sušenkový základ, ten pečený je). A u něj už to zůstalo. 

boruvkovy cheesecake
Použila jsem kanadský borůvky, takže dort není nijak obarvený. Předpokládám, že s klasickýma by měl i trochu jinou barvu.



boruvkovy cheesecake


Recept:

Ingredience:
200 g máslových sušenek
3 lžíce mléka
60 g rozpuštěného másla
1 lžíce tekutého medu

600g krémového sýra (Philadelphia, Buko)
250g bílé čokolády
hrst borůvek

druhá hrst na ozdobu
dortová želatina

Postup:
Sušenky rozemeleme. Přidáme máslo a mléko a vytvoříme drobenku. Na závěr přidáme med. Nasypeme do formy vyložené pečícím papírem a vymazané máslem. Rovnoměrně rozložíme na dno i strany. Dáme péct do předehřáté trouby na 180°C na asi 20 minut. Necháme úplně vychladnout.

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. První hrst borůvek rozmačkáme vidličkou. Krémový sýr promícháme dohladka, přidáme čokoládu a pořádně spojíme. Nakonec lehce vmícháme borůvky, hmotu přemístíme na připravený sušenkový základ a vršek uhladíme. Necháme v lednici zatuhnout alespoň 4 hodiny (nechávala jsem přes noc).

Připravíme si želatinu podle návodu. Druhou hrst borůvek rozsypeme na zatuhlý dort a zalijeme želatinou. Necháme ztuhnout.

1 komentář:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...