neděle 11. září 2011

Hruškový koláč s kardamonem

Velké překvapení, máme tu znovu hruškový koláč.


Chtěla jsem ho připravit už minulý týden, ale neměla jsem kardamon. Mise týdne tedy byla, koupit kardamon. Vzhledem k tomu, že jsem si na to vzpomněla až v pátek večer, se to téměř nepovedlo. Naštěstí rodiče jeli v sobotu na trh a úplně dobrovolně se nabídli, že se mi tam po něm podívaj.


Původní recept je z thekitchn.com.

Ingredience:
8 malých hrušek
1 lžíce koňaku
1 lžička citronové šťávy
2 lžíce krystalového cukru
1/2 lžičky vanilkové esence

150 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečení
1/2 lžičky mletého kardamonu
1/4 lžičky soli
6 lžic másla
200 g krystalového cukru
2 lžičky citronové kůry
2 vejce (pokojové teploty)
1 lžičky vanilkové esence
1 lžíce přírodního cukru


Postup:
Nakrájíme hrušky na slabší plátky. Pokapeme koňakem, citronovou šťávou a vanilkovým extraktem, posypeme cukrem. Necháme stát, než připravíme těsto.

Předehřejeme si troubu na 175°C, vymažeme a vysypeme dortovou formu o velikosti 23 cm.

V jedné misce smícháme mouku, prášek do pečiva, kardamon a sůl.
V druhé šleháme máslo a cukr, dokud směs není světlá a nadýchaná. Přidáme citronovou kůru a ještě chvíli šleháme. Po jednom přidáme vejce a na závěr vanilkovou esenci.
Nadvakrát vmícháme suchou směs. Těsto vždy mícháme jen, dokud není vše spojené.

Půlku těsta nalejeme do připravené formy, naskládáme na ni část hrušek, rozprostřeme zbytek těsta a na povrch položíme zbylé hrušky. Na povrch nasypeme přírodní cukr.

Dáme do trouby a pečeme přibližně 50 minut. Koláč by měl být do zlatova upečený a párátko z něj vytáhneme suché. Necháme 10 minut stát a koláč vyndáme z formy. Podáváme buď vlažné nebo za pokojové teploty.

Žádné komentáře:

Okomentovat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...