neděle 25. září 2011

Švestkové muffiny s mákem

Minulý týden při hlasování skončilo těsně druhé "něco se švestkama", tak doufám, že si některé kolegy udobřím. :-)


Recept je od Hanky Michopulu.
Doporučuju neignorovat radu o použití pečícího papíru místo běžných papírových košíčků. Já ji u první várky (zcela vědomě) ignorovala a opravdu mi muffiny utekly. U druhé jsem se radou již řídila a výsledek byl mnohem lepší :-), (i když na chuti to nic nemění).




Ingredience: na 12 muffinů
125 g másla
250 ml bílého jogurtu
200 g cukru
2 vejce
300 g hladké mouky (může být i napůl celozrnná)
¼ lžičky soli
1 prášek do pečiva
½ lžičky jedlé sody
400 g vypeckovaných švestek
1 lžíce makových semínek

Postup:
Troubu předehřejeme na 190 ºC. Dna muffinových forem vymažeme máslem. Strany vyložte pruhem pečícího papíru nastříhaného podle velikosti formy – měl by formu převyšovat o cca 3 cm, aby muffin při pečení “neutekl” (košíčky z papírnictví jsou zpravidla příliš malé).

Máslo rozpustíme v rendlíku, občas promícháme. Jakmile se rozpustí, vmícháme do něj jogurt, vejce a necháme stát v teple.

Mouku prosijeme do větší mísy, přidáme cukr, prášek do pečiva, sodu, sůl, mák a promícháme. Uprostřed uděláme menší prohlubeň.

Švestky nakrájíme na čtvrtky. Jogurt s máslem a vejci vmícháme po částech do mouky. Přidáme polovinu z celkového množství švestek a promícháme. Pomocí větší lžíce naklademe do forem. Povrch ozdobíme zbylými kousky švestek vždy slupkou dolů (aby při pečení nezhořkla).

Dáme péct do trouby na 20-25 minut, dokud není zkušební párátko zapíchnuté do těsta suché. Po vytažení z trouby necháme pár minut odpočívat ve formě. Pak teprve vyklopíme a necháme chladnout na kovové mřížce.

2 komentáře:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...